Ρεκόρ... φοιτητών κατέχει η Ελλάδα, τόσο για τα ελληνικά όσο και για τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, αναλογικά με τον πληθυσμό της, προκαλώντας σειρά εύλογων ερωτημάτων για την αξιοποίηση αυτών των πτυχίων, αλλά και την απορρόφηση των νέων στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, 1 στους 3 νέους έως 24 ετών στην Ελλάδα ήταν φοιτητής σε ΑΕΙ το 2009. Σε σύνολο πληθυσμού στην εκπαίδευση, οι φοιτητές κατείχαν ποσοστό 29,9%, το υψηλότερο στην Ευρώπη των 27. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος αντιστοιχεί σε ποσοστό 17,4%. Μετά την Ελλάδα, ακολουθεί η Σλοβενία με ποσοστό 25,7% φοιτητών σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε σύνολο μαθητικού-φοιτητικού πληθυσμού και η Λετονία με 24,4%.
Την τελευταία ειδικά δεκαετία παρατηρείται αύξηση κατά 75% της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η αντίστοιχη ανάπτυξη στις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ε.Ε. ανέρχεται κατά μέσο όρο σε μόλις 25%. Η Ελλάδα «ξεπερνά» σε ανάπτυξη τα παλιότερα μέλη της Ένωσης, καθώς η Ρουμανία παρουσιάζει ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά 132%, η Λιθουανία κατά 106% και η Πολωνία κατά 80%. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η ανάπτυξη των ΑΕΙ στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ συνδέεται και με τις ευρύτερες πολιτικοοικονομικές αλλαγές, που καταγράφηκαν στις χώρες αυτές μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.
Πρωτιά κατέχει η Ελλάδα και στον αριθμό των φοιτητών της που σπουδάζουν σε άλλες χώρες. Το 5,5%, δηλαδή περίπου 51.000, του συνόλου του μαθητικού και φοιτητικού πληθυσμού σπουδάζει στο εξωτερικό και κυρίως στην Ευρώπη. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 2,6%. Μας ξεπερνούν μόνο η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο, χώρες που οι νέοι τους παραδοσιακά, σπουδάζουν σε Βρετανία, Ιταλία, Βέλγιο - Ολλανδία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ.
Στην Ευρώπη των 27, η Γερμανία είναι η χώρα με τους λιγότερους, αναλογικά με τον πληθυσμό της, φοιτητές, παρότι διαθέτει την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης. Μόλις το 13,6% του συνολικού πληθυσμού της, ηλικίας από 5 έως 24 ετών σπουδάζουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ακολουθούν η Αυστρία και η Ολλανδία με ποσοστά 15% και 15,8% αντίστοιχα.
Όπως εξηγεί στην εφημερίδα «Καθημερινή», η διευθύντρια του Ενημερωτικού Κέντρου Αθηνών της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), Κάτια Γέκελ, «Έχουμε, αναλογικά πάντα, μικρή τριτοβάθμια εκπαίδευση, διότι η χώρα έχει αναπτύξει και προσφέρει στους 18χρονους πολύ καλές εναλλακτικές λύσεις αντί των σπουδών σε κάποιο ΑΕΙ».
«Στη Γερμανία δεν υπάρχει η κοινωνική άποψη ότι πρέπει να σπουδάσουν όλοι στο πανεπιστήμιο. Πολλοί νέοι επιλέγουν την επαγγελματική εκπαίδευση, η οποία έχει αναπτυχθεί με εγγύηση στην ποιότητα. Κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα», προσθέτει.
Πηγή: «Καθημερινή»
1 σχόλια:
Και δεν φτάνει μόνο αυτό....Με τόσες καταλήψεις και ότι άλλο γίνεται στα ελληνικά πανεπιστήμια κάνεις μια αίτηση για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό και σε κοιτάνε με μισό μάτι. Διότι ακόμα κ στο εξωτερικο γνωριζουν το μπαχαλο που επικρατεί και αν δουν κανα βαθμό πτυχίου 8 αναρωτιούνται....
"Με πόση αντιγραφη πήρε 8?"
"Έκανε ολοκληρωμένα εξάμηνα ή μισά λόγω καταλήψεων?"
Και έτσι ακόμα και ένας καλός βαθμός δεν τους λέει κ πολλά...
Επομένως δεν εχουμε μόνο ρεκόρ φοιτητών διότι αυτοί οι φοιτητές κάποια στιγμή θα πάψουν να είναι φοιτητές....Έχουμε ρεκόρ πτυχιούχων ανέργων....
Δημοσίευση σχολίου