Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Αρνούμαστε να πληρώσουμε εισιτήριο στα ΜΜΜ: ΠΩΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ

Εάν ελεγκτής μας ζητήσει το εισιτήριο ή τα στοιχεία μας:

1. Αρνούμαστε να δώσουμε τα στοιχεία μας στον ελεγκτή. Στοιχεία δίνουμε μόνο αν μας τα ζητήσει οποιοσδήποτε αστυνομικός (ακόμα και εκτός υπηρεσίας), πταισματοδίκης ή ειρηνοδίκης, που θα βρίσκεται ή θα έλθει στο λεωφορείο/τρένο.

2. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τον ελεγκτή οπουδήποτε. Ούτε βέβαια οποιονδήποτε security. Αν μας εξαναγκάσει να τον ακολουθήσουμε με τη βία, του κάνουμε μήνυση για παράνομη βία, εκβίαση και παράνομη κατακράτηση. Καλούμε τότε εμείς την αστυνομία και απαιτούμε τη σύλληψή του. Συγκρατούμε σε κάθε περίπτωση τα διακριτικά του (αριθμός στο καρτελάκι του). Αν βιαζόμαστε να φύγουμε, συγκρατούμε τα διακριτικά του και του κάνουμε μήνυση αργότερα.


3. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε την άφιξη της αστυνομίας.

4. Για μεγαλύτερη ταχύτητα στη λήξη του επεισοδίου, κατεβαίνουμε στην επόμενη στάση, χωρίς δισταγμό.

5. Η αστυνομία δεν μπορεί να μας συλλάβει (μόνο να πάρει τα στοιχεία μας) διότι το αδίκημα διώκεται κατ’ έγκληση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχει υποβληθεί μήνυση από τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρίας (όχι υπάλληλο) συγκεκριμένα για το δικό μας πρόσωπο (πράγμα αδύνατο).

6. Εάν ο οδηγός αρνείται να ανοίξει τις πόρτες (παγιδεύοντας έτσι και τους άλλους επιβάτες), του δηλώνουμε ότι διαπράττει παράνομη κατακράτηση και ότι θα τον μηνύσουμε (πράγμα που κάνουμε εφόσον οδηγηθούμε τελικά στο τμήμα), απευθυνόμενοι ταυτόχρονα και τους συνεπιβάτες μας, εξηγώντας ότι αυτό που κάνει ο οδηγός και ο ελεγκτής είναι παράνομο και ότι όπως σε όλα τα άλλα ζητήματα, η κυβέρνηση, μας τα παίρνει εκβιαστικά και τα δίνει σε εταιρίες και τράπεζες. Με επίγνωση του δίκιου μας, κάνουμε συμμάχους τους συνεπιβάτες μας.

7. Εάν έλθουν οι αστυνομικοί, τους δίνουμε τα στοιχεία μας και απαιτούμε να συλλάβουν αμέσως, τον ελεγκτή ή και τον οδηγό, διότι μας κράτησαν παράνομα εντός του λεωφορείου (ή γραφείου ή σταθμού κλπ), και ζητούμε να εφαρμόσουν την αυτόφωρη διαδικασία και να οδηγηθούν οι υπαίτιοι, αμέσως στο αστυνομικό τμήμα.

8. Αστυνομικοί που αρνούνται να συλλάβουν τον ελεγκτή/οδηγό κατόπιν της μήνυσής μας, διαπράττουν παράβαση καθήκοντος. Μπορούμε να τους μηνύσουμε και να υποβάλουμε έγγραφη Αναφορά εναντίον τους στο ΑΤ., κοινοποιούμενη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

9. Σε κάθε περίπτωση επικοινωνούμε με τα τηλέφωνα των Επιτροπών Αγώνα του «Δεν πληρώνω», απ’ όπου δεχόμαστε τη βοήθεια συναγωνιστών και δικηγόρων μελών του κινήματος. 

Bonus: δύο ενδιαφέροντα σχόλια από τη σελίδα της αρχικής δημοσίευσης

1 μιά ωραία πλάκα που μπορεί να κάνετε στον ελεκτή είναι να του ζητήσετε την εξουδιοδώτηση απο τον εκπρόσωπο της εταιρείας, που είναι ο Διαυθύνων σύμβουλος, ότι του έχει αντεθεί αυτή η δουλειά.Τ καρτελάκι δεν αρκεί. Τουλέμε ότι δεν είναι εξουσιοδώτηση, και μπορεί να είναι πλαστό. Θέλω το προτότυπο έγγραφο. Μέχχρι να γίνουν όλα αυτά φτάσατε στη στ΄ση. Κατεβήτε!! Δεν έχουνε τέτοιο χαρτι, αρα τον παρακάμπτουμε. Αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και το έχει, τότε ακολουθούμε τις υποδείξεις τις επιτροπής.

 2 επισης οπως βλεπω εδω http://www.karagiannislawfirm.gr/poiniko-dikaio/109-2010-12-17-17-02-33 στα αρθρα 252,253 ο αστυνομικος δεν επιτρεπεται να δωσει τα στοιχεια μου στον ελεγκτη, για να κοψει προστιμο, αφου βλαπτει εμενα και τιμωρειται με τις ποινες που λεει..
ας απαντησουν οι επιτροπες καταλαβα καλα;
________________
Πηγή: Επιτροπές Αγώνα "Δεν Πληρώνω"

3 σχόλια:

lunatic είπε...

Πολύ χρήσιμες συμβουλές. Μακάρι να τις ήξεραν όλοι!

Ανώνυμος είπε...

Gia na katalabo, to zhtoumeno einai na ginoun dorean ta MMM? Omos etsi automatos 8a meio8ei h poiothta tous... Ase pou den uparxei periptosh na ginoun dorean, apla 8a allaksoun ton nomo h 8a bazoun astinomikous sta leoforia...
Ola auta einai xazomares, den einai ekei to problhma mas alla genika sto oikonomiko kai koinoniko susthma pou exoume sthn Ellada (kai pantou ston kosmo). H axrhmath kai ataksikh koinonia einai efikth alla xreiazomaste rizikes allages...

lunatic είπε...

Καταρχάς τι σχέση έχει η ποιότητα με το αν θα είναι δωρεάν ή όχι? Θα μπορούσε η ποιότητα να είναι άψογη και τα χρήματα να προέρχονται από περισσότερους φόρους σε πλούσιους...

Ένα εισιτήριο στα 1.4 ευρώ είναι απλά απαράδεκτο... Σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής, θα θεωρούσα λογική μια τιμή περίπου 0.5 ευρώ...

Όσο για την αχρήματη κοινωνία, πάει αλλού το θέμα...

Δημοσίευση σχολίου