Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

3D βίντεο και φωτογραφίες χωρίς γυαλιά!

Πρόσφατα έμαθα για μία νέα τεχνική που επιτρέπει σε κάποιον να δει μία φωτογραφία (ή ένα βίντεο) σε 3 Διαστάσεις χωρίς την χρήση των ειδικών γυαλιών. Στην πραγματικότητα έχουμε 2 φωτογραφίες ενός αντικειμένου από ελαφρός διαφορετική οπτική γωνία (τόσο λίγο διαφορετική όσο διαφορετική είναι η γωνία που βλέπει το κάθε μάτι μας).

 Τώρα, εστιάζοντας όχι πλέον στο επίπεδο της φωτογραφίας αλλά κάπου ανάμεσα στην φωτογραφία και σε εμάς (περίπου στην απόσταση που κοιτά ο κύριος της διπλανής φωτογραφίας) μπορούμε να δούμε μία τρισδιάστατη απεικόνιση του ειδώλου! Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα έξυπνο τύπο "αλληθωρίσματος".


Όταν αρχίζουμε να εστιάζουμε πιο κοντά από την απόσταση της φωτογραφίας, αρχίζει η διπλή εικόνα που θέλουμε να δούμε, να "κουνιέται" να πέφτουν τα δύο μέρη το ένα πάνω στο άλλο και στο τέλος παίρνουμε αποτέλεσμα τρεις εικόνες. Τώρα, κοιτάζοντας την κεντρική, μπορούμε να δούμε το τρισδιάστατο είδωλο. Παράδειγμα το φαινομένου που περιέγραψα δίνει η παρακάτω εικόνα:


Πολύ καλά επίσης εξηγεί την τεχνική και το παρακάτω βίντεο:



Να μια συλλογή εντυπωσιακών 3D φωτογραφιών.


Η τελευταία φωτογραφία τραβήχτηκε προσωπικά από εμένα. Δεν χρειάζεται κάποιος ειδικός τύπος κάμερας ή κάποιος ειδικός φακός, μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας 3D φωτογραφίες πολύ εύκολα. (Στις πηγές μπορείτε να βρείτε έναν αναλυτικό οδηγό.)

Όσα βίντεο στο youtube είναι 3D μπορείτε να τα δείτε με πολλούς διαφορετικούς τύπους γυαλιών που κυκλοφορούν ή και με την παραπάνω τεχνική που περιγράψαμε. Απλά επιλέγουμε τη ρύθμιση side by side στο βίντεο (3D-> πάνω πάνω επιλογή change ->side by side)




Παρατηρήσεις:

Μην απογοητευτείτε αν δε τα καταφέρετε με την πρώτη, μετά από λίγο θα συνηθίσετε και θα εστιάζετε αυτόματα.

Καλό είναι να κοιτάτε την φωτογραφία/βίντεο είτε σε μικρό μέγεθος, είτε από μεγάλη απόσταση. Αυτό είναι επειδή χρειάζεται μικρότερος βαθμός αλληθωρίσματος για να πάρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, κουράζοντας λιγότερο τα μάτια.

Μετά από λίγη ώρα ίσως να αισθανθείτε κουρασμένα τα μάτια σας.

Μπορείτε να εκτυπώσετε οποιαδήποτε φωτογραφία, η αίσθηση 3D συνεχίζει να υπάρχει.

Το μόνο που μένει είναι να βρούμε κάποιον φυσικό να μας εξηγήσει το φαινόμενο.
_______________________
Πηγές: neilcreek.com και neilcreek.com , οnecoolthingaday.com

Ευχαριστώ τον Παύλο που μου άνοιξε τα μάτια! Επισκεπτείτε τον στο blog του.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραία φάση, δεν ήξερα γι'αυτές τιες εικόνες! Μόλις είδα τον τίτλο του ποστ, νόμιζα οτι θα έγραφες για τα στερεογραμματα, που είναι πάλι 3d ψευδαισθήσεις, αλλά με 1 εικόνα.

Google it, η τεχνική είναι ίδια!

Woof είπε...

εννοείς κάτι σαν αυτό; http://img110.imageshack.us/img110/9996/stereogramtutrandomdotsez7.png

δοκίμασα αλλά δε μπορώ να το δω, ούτε άλλα παρόμοια

Ανώνυμος είπε...

Ναι, ακριβώς σαν αυτό! Βασικά κι εκεί πρέπει να αληθωρίσεις σκόπιμα, τώρα αν θα εστιάσεις στο μέσο ή κάπου αλλού θα το καταλάβεις από μόνος σου! worth a try..

Woof είπε...

Τελικά μετά από αρκετή προσπάθεια τα κατάφερα. Αρκετά εντυπωσιακό! Να και ένα ίδιο σε βίντεο
http://www.youtube.com/watch?v=xnwnz5ms3Do&feature=iv&annotation_id=annotation_297598

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Παύλος Σ. είπε...

Προσπερνώ το τελευταίο σχόλιο και δηλώνω ότι τέτοιες φωτογραφίες και τεχνικές είναι του σατανά και όποιος μπορεί να τις δει είναι δαιμονισμένος και απεσταλμένος του εξαποδώ. Αυτά.

Ανώνυμος είπε...

Καλά ρε φίλε έχεις τόσο ωραίο ιστότοπο και δε τα αναρτάς και στο semfe.gr; Και αφήνουμε το κάθε μαλακιστήρι να αναρτά τις βλακείες του για πορείες, κλπ;

Ο farao είμαι

Δημοσίευση σχολίου