Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Ηλιακή ενέργεια σε αυτοκινητόδρομο της Ιταλίας

Στην ανατολική Σικελία είναι σχεδόν έτοιμος ο πρώτος ηλιακός αυτοκινητόδρομος του κόσμου που θα παραδοθεί την 1η Ιανουαρίου του 2011. Ο αυτοκινητόδρομος Α18 προσθέτει 30 χιλιόμετρα στο οδικό δίκτυο της Σικελίας και συνδέει την Κατάνια με τις Συρακούσες. Το περίεργο με αυτόν τον αυτοκινητόδρομο είναι ότι τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου με ηλιακή ενέργεια. Το 1/4 των ηλιακών συλλεκτών έχει ήδη τοποθετηθεί και όταν τελειώσει το έργο το 100% των ενεργειακών αναγκών του δρόμου θα καλύπτεται από τους 80.000 ηλιακούς συλλέκτες που τοποθετούνται κατά μήκος του δρόμου.


Φώτα, ανεμιστήρες και τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης θα τροφοδοτούνται από τους συλλέκτες. Ο ηλιακός αυτοκινητόδρομος, συνολικής ισχύος 12 εκ. kWh το χρόνο θα βοηθήσει, σύμφωνα με την κατασκευαστική εταιρεία, να εξοικονομηθεί το ισοδύναμο 31.000 τόνων πετρελαίου καθώς και 10.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα.

Ο συγκεκριμένος δρόμος θα είναι πράσινος μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά αφού, εκτός από τα φωτοβολταϊκά, κατά μήκος του δρόμου θα φυτευτούν χιλιάδες δέντρα και φυτά. Στο πλαίσιο της «πράσινης» ανάπτυξης στην Ιταλία η εταιρία «Autostrade per l' Italia» ενσωματώνει την ηλιακή τεχνολογία σε πολλούς δρόμους σε όλη τη χώρα και αντικαθιστά με LED τα φώτα όλων των δρόμων για τους οποίους ευθύνεται (3.500 χιλιόμετρα, περίπου το 50% ολόκληρου του ιταλικού οδικού δικτύου).

Πηγή: Newsbeast

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου