Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Το colpo grosso της Google...

Παραθέτω ένα ενδιαφέρον άρθρο που διάβασα

Η φοροδιαφυγή δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά καθώς φαίνεται είναι παγκόσμιο.

Έτσι οι ειδικοί της Google με μια αλάνθαστη μέθοδο έχουν καταφέρει να γλιτώσουν μόλις σε 3 χρόνια περισσότερα από 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους!


Σύμφωνα με το Bloomberg- το οποίο επικαλείται πληροφορίες από πρώην στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών - οι «λογιστές» της πιο διάσημης μηχανής αναζήτησης εφαρμόζουν την τακτική που είναι γνωστή ως «Double Irish» ή «Duch Sandwich».


Μεταφέρουν δηλαδή τα κέρδη της από το εξωτερικό στις Βερμούδες μέσω Ιρλανδίας και Ολλανδίας, μειώνοντας έτσι κατά πολύ τον φορολογικό συντελεστή.


Με τη μέθοδο αυτή γίνεται χρήση της ιρλανδικής νομοθεσίας, η οποία επιτρέπει τη μεταφορά σε και από θυγατρικές εταιρειών που λειτουργούν στη χώρα αποφεύγοντας το φορολογικό συντελεστή του 12,5% που ισχύει στην χώρα.


Όπως αναφέρει το Bloomberg, την ίδια τακτική ετοιμάζεται να ακολουθήσει και το Facebook!


Έτσι, εταιρείες σαν την Google, πωλούν ή δίνουν την άδεια πνευματικών δικαιωμάτων τεχνολογίας που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ σε θυγατρικές που λειτουργούν σε χώρες με χαμηλούς φόρους.  Τα κέρδη από το εξωτερικό, αποδίδονται στη θυγατρική offshore και όχι στην Google.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η Google, έχει το μικρότερο φορολογικό συντελεστή, μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών στις ΗΠΑ.


Το γεγονός προβληματίζει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, όπου ο φορολογικός συντελεστής για τις εταιρείες ανέρχεται σε 35% ενώ στο 28% είναι στη Βρετανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Google.


Τι φορολογικό συντελεστή πέτυχε, τελικά, η Google; Κρατηθείτε, μόλις 2,4%!...


Πηγή: Πρώτο Θέμα 

3 σχόλια:

akoustef είπε...

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο!
Οι offshore εταιρίες αποτελούν πραγματικά παράθυρα για φοροαπαλλαγές σε όσους μπορούν και ξέρουν να τις χρησιμοποιήσουν και δεν είναι κάτι παράνομο. Σίγουρα όμως, είναι ανήθικο.

Παύλος Σ. είπε...

Ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό!

lunatic είπε...

Πιστεύω ότι μεγαλύτερη εντύπωση κάνουν οι 2-3 τελευταίες γραμμές του άρθρου όπου τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους...

Δημοσίευση σχολίου