Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία?

Η γνώμη μου είναι πως ναι. Ή τουλάχιστον δεν μπορείς να είσαι ευτυχισμένος χωρίς χρήματα... Ας διαβάσουμε όμως και μια ενδιαφέρουσα έρευνα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα στις ΗΠΑ, ένα μέσο αμερικανικό νοικοκυριό είναι ευτυχισμένο, αν εξασφαλίζει ετησίως μέχρι 75.000 δολάρια, δηλαδή 4.900 ευρώ τον μήνα.

«Η αποτίμηση που κάνει έκαστος για τη ζωή του βελτιώνεται σύμφωνα με τα εισοδήματα και παράλληλα αυξάνεται η συναισθηματική ευημερία» γράφουν ο βραβευμένος με το Νόμπελ Οικονομίας 2002 Ντάνιελ Κάνεμαν και ο συνάδελφός του στο Πρίνστον, ο οικονομολόγος Άνγκους Ντίτον.


«Όμως, δεν υπάρχει επιπλέον πρόοδος μετά το όριο του ετησίου εισοδήματος ύψους 75.000 δολαρίων» διαπιστώνουν στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proceedings της National Academy of Sciences.

Το συμπέρασμα αυτό βασίζεται σε 450.000 απαντήσεις κατά το διάστημα 2008-2009, στο πλαίσιο καθημερινής δημοσκόπησης του αμερικανικού ινστιτούτου Gallup που μετρά την εξέλιξη της ευημερίας ενός δείγματος 1.000 Αμερικανών.

Σύμφωνα με τους δύο συγγραφείς, πέραν των 75.000 δολαρίων στις σημερινές ΗΠΑ, η αύξηση του ετήσιου εισοδήματος ούτε οδηγεί στην ευτυχία ούτε ανακουφίζει από τη δυστυχία και το στρες, ακόμη κι αν η αύξηση αυτή του εισοδήματος συνεχίζει να βελτιώνει την αποτίμηση που τα άτομα κάνουν για τη ζωή τους.

«Ίσως τα 75.000 δολάρια αποτελούν ένα όριο πέραν του οποίου η αύξηση του εισοδήματος δεν βελτιώνει την ικανότητα των ατόμων να ικανοποιήσουν αυτά που μετρούν περισσότερο για τη συναισθηματική τους ευημερία, όπως ο χρόνος με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, η αποφυγή του πόνου και της ασθένειας και η εκμετάλλευση του ελεύθερου χρόνου» συμπεραίνουν οι δύο επιστήμονες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Απογραφής, το 32% των αμερικανικών νοικοκυριών ξεπερνά αυτό το όριο το 2008. Όπως αναμενόταν, η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η έλλειψη χρημάτων φέρνει δυστυχία. «Το χαμηλό επίπεδο εισοδημάτων ενισχύει τη συναισθηματική οδύνη που συνοδεύει δυστυχίες, όπως το διαζύγιο, η ασθένεια ή η μοναξιά» υπογραμμίζουν οι δύο επιστήμονες.


Πηγή: zougla.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα χρήματα δε φέρνουν την ευτυχία, αλλά καλό είναι να υπάρχουν.
Θα πρέπει να εφεύρουμε ένα δείκτη μέτρησης ευτυχίας αν και δεν πιστεύω ότι αυτό είναι στα πλαίσια του δυνατού

Δημοσίευση σχολίου