Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

47 χρόνια μετά.... I have a dream...

Σαν σήμερα, το 1963, ο Martin Luther King έδωσε ίσως τον πιο μεγαλειώδη λόγο όλων των εποχών μπροστά στο μνημείο του Abraham Lincoln στην Washington. Αποφασίσαμε να τον τιμήσουμε γράφοντας λίγα λόγια γι’ αυτόν και μεταφράζοντας και υποτιτλίζοντας το βίντεο με τον λόγο του.

Early life
Ο Martin Luther King γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1929 στην Atlanta της Georgia. Το όνομα του ήταν αρχικά Michael King Jr αλλά μετά από ένα ταξίδι στην Ευρώπη, ο πατέρας του, τού το άλλαξε σε Martin Luther King Jr προς τιμήν του μεγάλου ηγέτη των Προτεσταντών, Martin Luther. O King ήταν Βαπτιστής και έγινε πάστορας της Βαπτιστικής εκκλησίας της Dexter Avenue στο Montgomery της Alabama σε ηλικία 25 χρονών.


Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Τι τρώνε στον κόσμο;


Τι τρώνε στον κόσμο;
Ένα ωραίο φωτογραφικό άρθρο των Times. Σε κάθε φωτογραφία βλέπουμε μια οικογένεια από κάποια χώρα στη κουζίνα της, μαζί με τα φαγητά που καταναλώνει σε μία βδομάδα. Θα διατηρήσουμε το Αγγλικό κείμενο, αφού είναι δύσκολο να μεταφραστούν τα περισσότερα ονόματα. Οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο «Hungry Planet: What the World Eats»
Japan: The Ukita family of Kodaira City
Food expenditure for one week: 37,699 Yen or $317.25
Favorite foods: sashimi, fruit, cake, potato chips

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Τρεις ερασιτέχνες αστρονόμοι ανακάλυψαν πάλσαρ

Τρεις ερασιτέχνες αστρονόμοι, οι οποίοι έβαλαν τους προσωπικούς υπολογιστές τους να συνεργαστούν στο πλαίσιο του διεθνούς εθελοντικού προγράμματος Einstein@Home, πέτυχαν ένα ασυνήθιστο κατόρθωμα, που χαιρετίστηκε από την επιστημονική κοινότητα: ανακάλυψαν ένα άγνωστο μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα σπάνιο είδος άστρου πάλσαρ (πρόκειται για ταχέως περιστρεφόμενους αστέρες νετρονίων, τρομακτικής πυκνότητας, που εκπέμπουν, από τους μαγνητικούς πόλους τους, ραδιοκύματα στο διάστημα).
Οι «αστρονόμοι» (δύο επαγγελματίες της πληροφορικής από τις ΗΠΑ και ένας αναλυτής συστημάτων από τη Γερμανία), που παρουσίασαν το εύρημά τους στο περιοδικό “Science”, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, το BBC, το “Nature” και το “Science”, αξιοποίησαν την υπολογιστική ισχύ των κομπιούτερ τους, όταν αυτοί ήσαν ούτως ή άλλως αδρανείς. 

Crimson Forest

Μία μικρού μήκους ελληνική ταινία που θυμίζει πολύ comic!



Η ταινία είναι δημιουργία της Yerwolves Productions, για περισσότερα επισκεφτείτε τη σελίδα τους στο youtube ή το blog τους

Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Το τελευταίο τραγούδι του Elvis

Η ζωή του ΜΑΡΚΟΥ αλλάζει όταν παίρνει μια εργασία που ξεχνάει μια φοιτήτρια (ΗΛΕΚΤΡΑ) στην καφετέρια: «Η μελαγχολία στην ροκ σκηνή». Θα αναζητήσει την Ηλέκτρα, και όταν την βρει, η μουσική θα τους φέρει κοντά. Στην παρέα του Μάρκου διαδίδεται ότι τα έχει φτιάξει με μια “emo”. Όταν η Ηλέκτρα γνωρίσει τους φίλους του τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Τους βρίσκει επιφανειακούς και η διαφωνία για το πόσο ελαφρά πρέπει να παίρνει κανείς τη ζωή έρχεται στην επιφάνεια. Το χάσμα μεταξύ του Μάρκου και της Ηλέκτρας μεγαλώνει διαρκώς και η μουσική θα είναι πάλι η αφορμή για την τελική σύγκρουση.

Αυτή είναι η περίληψη της πολύ ενδιαφέρουσας ερασιτεχνικής ταινίας που είδαμε πρόσφατα. Την ταινία σκηνοθετεί ο Βασίλης Ραΐσης, σεναριογράφος των ταινιών "Είναι ο θεός μάγειρας;" και "Ο γιος του φύλακα" και είναι η πρώτη του. Όπως λέει ο ίδιος για αυτή:

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Παγκόσμια διάκριση της δημόσιας βιβλιοθήκης της Βέροιας

Το βραβείο Πρόσβασης στη Μάθηση «Access to Learning Award (ATLA)» συνοδευόμενο από το χρηματικό έπαθλο των ενός εκατομμυρίου δολαρίων απονεμήθηκε από το ίδρυμα «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς» στη δημόσια βιβλιοθήκη Βέροιας τιμώντας τη ως πρότυπο βιβλιοθήκης στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.


Η υποψηφιότητα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας ήταν μια από τις τρεις που είχαν επιλεγεί για την τελική φάση αξιολόγησης από 250 και πλέον υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.


Μικρές Χαρές + Τι είναι αυτό;

Σας παρουσιάζουμε δύο ταινίες μικρού μήκους που συγκινούν. Του Κωνσταντίνου Πιλάβιου




Ο Κωνσταντίνος Πιλάβιος είναι ένας νέος δημιουργός που έχει γίνει γνωστός από τις δύο παραπάνω δουλειές του. Περισσότερα για αυτόν μπορείτε να βρείτε στην προσωπική του σελίδα. Επίσης, αν έχετε χρόνο, ρίξ'τε μια ματιά στο αρχείο της σελίδας του. Έχει πολλές δημοσιεύσεις με δικιές του ή ξένες δημιουργίες που του άρεσαν. Τέλος, στη σελίδα στο youtube θα βρείτε ακόμα πολλές δημιουργίες του.

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Η γενιά μου...

Αναδημοσίευση από τον Αδέσποτο Γάτο


Ήμαστε μια γενιά σε αναμονή: περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας. Έπρεπε να περιμένουμε δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο ώρες μεσημεριανό ύπνο για να...

....ξεκουραστούμε και τις Κυριακές έπρεπε να μείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε. Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή.

Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.

Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους. Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών, πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι και δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσης». Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια και μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά. Ανεβαίναμε στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά, κάναμε ωτο-στοπ, καβαλάγαμε μοτοσικλέτες χωρίς δίπλωμα. Οι κούνιες ήταν φτιαγμένα από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες.

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Η Google πούλησε την ψυχή του Ιnternet στον Διάβολο

Παραθέτουμε το άρθρο όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα"
το Σάββατο 7/8/2010.
Επίσης μπορείτε να δείτε και μια παλαιότερη σχετική ανάρτησή μας εδώ



Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Highschool of the Dead

Το Highschool of the Dead (HOTD) είναι ένα manga που έχει ξεκινήσει από το 2006 και πρόσφατα ξεκίνησε και η μεταφορά του στην τηλεόραση με το ομώνυμο anime. Για την ακρίβεια το πρώτο επεισόδιο μεταδόθηκε στις 5 Ιουλίου 2010 και έχουν βγει συνολικά 5 επεισόδια μέχρι σήμερα. Η σειρά σημειώνει τεράστια επιτυχία στο εξωτερικό.

Υπόθεση
Καταρχάς το HOTD διαδραματίζεται στην σημερινή εποχή όπου ένας ιός (?) μετέτρεψε κάποιους ανθρώπους σε ζόμπι. Αν τα ζόμπι δαγκώσουν κάποιον άνθρωπο μετατρέπεται και αυτός σε ζόμπι. Έτσι, μέσα σε λίγες ώρες έχουν εξαπλωθεί τα ζόμπι παντού παγκοσμίως. Ο Takashi Komuro, μαθητής από μια πόλη της Ιαπωνίας, κατάφερε να επιζήσει μαζί με μερικούς συμμαθητές του από το ξέσπασμα που συνέβει στο σχολείο τους. Βγαίνοντας έξω συνειδητοποιούν ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει μετατραπεί σε ζόμπι.

Μέχρι εδώ ξέρω ότι η ιστορία μπορεί να μην λέει τίποτα στους πιο πολλούς, καθώς φαίνεται ως άλλη μια ιστορία με ζόμπι και ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν.
Δεν είναι όμως!