Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

47 χρόνια μετά.... I have a dream...

Σαν σήμερα, το 1963, ο Martin Luther King έδωσε ίσως τον πιο μεγαλειώδη λόγο όλων των εποχών μπροστά στο μνημείο του Abraham Lincoln στην Washington. Αποφασίσαμε να τον τιμήσουμε γράφοντας λίγα λόγια γι’ αυτόν και μεταφράζοντας και υποτιτλίζοντας το βίντεο με τον λόγο του.

Early life
Ο Martin Luther King γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1929 στην Atlanta της Georgia. Το όνομα του ήταν αρχικά Michael King Jr αλλά μετά από ένα ταξίδι στην Ευρώπη, ο πατέρας του, τού το άλλαξε σε Martin Luther King Jr προς τιμήν του μεγάλου ηγέτη των Προτεσταντών, Martin Luther. O King ήταν Βαπτιστής και έγινε πάστορας της Βαπτιστικής εκκλησίας της Dexter Avenue στο Montgomery της Alabama σε ηλικία 25 χρονών.



Εκπαίδευση
Ο King ήταν άριστος μαθητής στο σχολείο και μπήκε στο Morehouse College σε ηλικία μόλις 15 ετών! Το 1948 αποφοίτησε έχοντας πτυχίο Κοινωνιολογίας. Επίσης σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και το 1955 τελείωσε και το Διδακτορικό του. 

Ο αγώνας του
Η πορεία στην Washington
Πραγματικά θα μπορούσε κάποιος να γράψει ολόκληρο βιβλίο για να αναφερθεί μόνο στον αγώνα του Martin Luther King. Εν ολίγοις ήταν ένας μαύρος άνθρωπος που αποφάσισε να βγει μπροστά και να διεκδικήσει την ισότητα όλων των ανθρώπων. Μην ξεχνάτε ότι εκείνη την εποχή στην Αμερική, οι μαύροι κάθονταν σε ξεχωριστές θέσεις από τους λευκούς στα Μ.Μ.Μ. ,ήταν ο εύκολος στόχος της αστυνομίας και γενικά ζούσαν υπό το καθεστώς μια σύγχρονης δουλείας… Ο King έκανε πάρα πολλούς αγώνες με ουσιαστικό χαρακτήρα, που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην ισότητα των μαύρων και των λευκών στην Αμερική. Εμείς θα εστιάσουμε στην πορεία στην Washington το 1963 όπου έβγαλε και τον λόγο που έμεινε στην ιστορία με το όνομα “I have a dream”. Αυτός ο λόγος θεωρείται ακόμη και σήμερα ίσως ο καλύτερος λόγος που έχει ακουστεί ποτέ και αποτελεί αριστούργημα ρητορικής. Θα το καταλάβετε και μόνοι σας όταν τον παρακολουθήσετε.
Η πορεία του 1963 ήταν μια πολύ καλά οργανωμένη πορεία με τεράστια συμμετοχή όχι μόνο μαύρων αλλά και λευκών ανθρώπων! Οι οργανωτές της πορείας ήταν ο King μαζί με άλλους 5 που αξίζει να αναφέρουμε τα ονόματά τους. Roy Wilknis, Whitney Young, A.Philip Randolph, John Lewis και James L.Farmer Jr.  Τα βασικά αιτήματα της πορείας ήταν τα εξής.
•    Τέλος στον φυλετικό διαχωρισμό στα σχολεία
•    Νομοθεσία για την διαφύλαξη των δικαιωμάτων των μαύρων
•    Τέλος στον ρατσισμό στο περιβάλλον εργασίας
•    Τέλος στις βαρβαρότητες της αστυνομίας απέναντι στους μαύρους

Το τέλος
Για έναν σημαντικό άνθρωπο δεν αξίζει να μάθουμε μόνο πως έζησε αλλά και πώς πέθανε…
Στις 29 Μαρτίου του 1968 ο King πάει στο Memphis για να συμπαρασταθεί σε μια απεργία μαύρων εργατών με αιτήματα καλύτερους μισθούς και καλύτερη μεταχείριση. Το αεροπλάνο που θα εκτελούσε το δρομολόγιο για το Memphis καθυστέρησε καθώς υπήρχε τηλεφώνημα για βόμβα με στόχο τον King. Τελικά δεν βρέθηκε βόμβα και το αεροπλάνο εκτέλεσε κανονικά το δρομολόγιό του.
Στις 3 Απριλίου διοργάνωσε συλλαλητήριο στο Memphis και έβγαλε τον τελευταίο του λόγο με τίτλο “I’ve been to the Mountaintop”. Στο τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε στο περιστατικό με την βόμβα λέγοντας:
“And then I got to Memphis. And some began to say the threats, or talk about the threats that were out. What would happen to me from some of our sick white brothers? Well, I don't know what will happen now. We've got some difficult days ahead. But it doesn't matter with me now. Because I've been to the mountaintop. And I don't mind. Like anybody, I would like to live a long life. Longevity has its place. But I'm not concerned about that now. I just want to do God's will. And He's allowed me to go up to the mountain. And I've looked over. And I've seen the promised land. I may not get there with you. But I want you to know tonight, that we, as a people, will get to the promised land. And I'm happy, tonight. I'm not worried about anything. I'm not fearing any man. Mine eyes have seen the glory of the coming of the Lord.”

O King είχε κλείσει το δωμάτιο 306 στο μοτέλ Lorraine του κύριου Walter Bailey. Όποτε επισκεπτόταν το Memphis έμενε στο ίδιο μοτέλ και στο ίδιο δωμάτιο. Σύμφωνα με τον Jesse Jackson που ήταν παρόν στην δολοφονία του King, ο King στεκόταν στο μπαλκόνι του δωματίου του και τα τελευταία του λόγια ήταν προς τον μουσικό και φίλο του Ben Branch ο οποίος θα έπαιζε εκείνο το βράδυ σε μια εκδήλωση που θα παρευρισκόταν και ο ίδιος. Του είπε: “Ben, make sure you play "Take My Hand, Precious Lord" in the meeting tonight. Play it real pretty.”
To  “Take my hand, Precious Lord” είναι ένα gospel τραγούδι με τους παρακάτω στίχους
            Precious Lord, take my hand
            Lead me on, let me stand
            I'm tired, I’m weak, I’m lone
            Through the storm, through the night
            Lead me on to the light
            Take my hand precious Lord, lead me home

            When my way grows drear precious Lord linger near
            When my life is almost gone
            Hear my cry, hear my call
            Hold my hand lest I fall
            Take my hand precious Lord, lead me home

            When the darkness appears and the night draws near
            And the day is past and gone
            At the river I stand
            Guide my feet, hold my hand
            Take my hand precious Lord, lead me home

            Precious Lord, take my hand
            Lead me on, let me stand
            I'm tired, I’m weak, Lord I’m worn
            Through the storm, through the night
            Lead me on to the light
            Take my hand precious Lord, lead me home



Λίγα δευτερόλεπτα μετά τη δολοφονία
Στις 4 Απριλίου 1968 και ώρα 6.01 μ.μ. ο King πυροβολείται στο μπαλκόνι του. Στις 7.05 ανακοινώνεται ο θάνατός του από το νοσοκομείο St. Joseph. Σύμφωνα με τον βιογράφο Taylor Branch, η νεκροψία του King αποκάλυψε ότι παρόλο που ήταν μόλις 39 ετών, η καρδία του ήταν σαν 60χρονου. Αυτό, μάλλον, ήταν αποτέλεσμα της πολύ έντονης ζωής που ζούσε ο King από τους συνεχείς αγώνες.
Ο θάνατός του πυροδότησε βίαιες αναταραχές σε πάνω από 100 πόλεις σε όλη την Αμερική. Η 7η Απριλίου, που ήταν η μέρα της κηδείας, ανακηρύχτηκε εθνική μέρα πένθους.
Η 3η Δευτέρα του Ιανουαρίου κάθε χρόνο, γιορτάζεται ως η μέρα του Martin Luther King στην Αμερική. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι στην Hiroshima γιορτάζεται αυτή η μέρα με την ίδια ευλάβεια όπως στην Αμερική ως μια πράξη ενοποίησης του μηνύματος που προσπαθεί να περάσει η πόλη για παγκόσμια ειρήνη και του μηνύματος του King για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Βραβεία – Διακρίσεις
Τέλος, καλό θα ήταν να δούμε ενδεικτικά μερικά από τα βραβεία και τις διακρίσεις του Martin Luther King.
Έχει λάβει τουλάχιστον 50 τιμητικές διακρίσεις από Κολέγια και Πανεπιστήμια της Αμερικής και άλλων χωρών για το έργο του. Το 1964 του απονέμεται το Nobel Ειρήνης και το 1965 το American Liberties Medallion από την Αμερικανική Ιουδαϊκή Επιτροπή για την “εξαιρετική προαγωγή των ανθρωπίνων ελευθεριών”.
Το 1977 λαμβάνει το Presidential Medal of Freedom από τον πρόεδρο της Αμερικής το οποίο θεωρείται η μεγαλύτερη τιμητική διάκριση που μπορεί να λάβει ένας Αμερικανός πολίτης.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση του οργανισμού Gallup, ο King είναι ο δεύτερος πιο θαυμαστός άνθρωπος για τους Αμερικανούς. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Μητέρα Τερέζα και στην Τρίτη ο πρόεδρος Κένεντυ. Ο οργανισμός Gallup διοργανώνει μια δημοσκόπηση κάθε χρόνο σε εθνικό επίπεδο.
Από το περιοδικό Time, το 1963 ανακηρύσσεται “Άνθρωπος της χρονιάς” και το 2000 κατατάσσεται 6ος στην κατάταξη των σημαντικότερων ανθρώπων του 20ου αιώνα.
Φυσικά τα βραβεία του δεν σταματούν εδώ και η λίστα έχει αρκετά ακόμα τα οποία δεν θα αναφέρουμε γιατί κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει αυτό το άρθρο…

Ακολουθούν τα βιντεάκια με την ομιλία του King “I have a dream” με ελληνικούς υπότιτλους και με αγγλικούς.


Ελληνικοί υπότιτλοι



Αγγλικοί υπότιτλοι




Τέλος μπορείτε να κατεβάσετε την ομιλία του σε pdf από εδώ


Αυτό το αφιέρωμα δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς την πολύ σημαντική βοήθεια των Woof και adonis3.

Υπογράφουν οι:    lunatic, Woof, adonis3

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο. Ομολογώ ότι δεν ήξερα τίποτα για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ πέρα της φράσης "I have a dream"
Ποιος να φανταζόταν ότι ήταν πάστορας;

Δημοσίευση σχολίου