Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Σωστή επιλογή τροφοδοτικού και εξοικονόμηση ενέργειας

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής και πολλές φορές χρειάζεται να μένουν ανοιχτοί πολλές ώρες κάθε μέρα… Αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα ο λογαριασμός της Δ.Ε.Η. να έρχεται αρκετά φουσκωμένος.
Ωστόσο υπάρχει τρόπος να περιορίσετε τα έξοδά σας μειώνοντας την κατανάλωση του υπολογιστή σας. Αυτό γίνεται πολύ εύκολα με την κατάλληλη επιλογή τροφοδοτικού.

Ένας σύγχρονος υπολογιστής μπορεί άνετα να χρειάζεται 300W. Όμως στην πραγματικότητα καταναλώνει αρκετά παραπάνω.


Αυτό συμβαίνει επειδή το τροφοδοτικό δεν έχει απόδοση 100%.
Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα τροφοδοτικό με απόδοση 70%. Αυτό σημαίνει ότι απ την ενέργεια που παίρνει το τροφοδοτικό, στον υπολογιστή δίνει μόνο το 70%. Δηλαδή ένας υπολογιστής που χρειάζεται 300 Watt και έχει αυτό το τροφοδοτικό, θα καταναλώνει στην πραγματικότητα περίπου 430 Watt αφού 430 x 70% = 300. Ένας υπολογιστής που χρειάζεται 400 Watt θα κατανάλωνε περίπου 570 Watt!

Για να μην μπαίνουν όλα τα τροφοδοτικά στο ίδιο τσουβάλι δημιουργήθηκε η πιστοποίηση 80+.

Πιστοποίηση 80+
Για την πιστοποίηση 80+ τα τροφοδοτικά δοκιμάζονται σε 3 περιπτώσεις. Υπό φορτίο 20%, 50% και 100%. Τι σημαίνει αυτό? Δεν χρειάζεται την ίδια ενέργεια ο υπολογιστής για να παίξει ένα τραγούδι και για να παίξει ένα παιχνίδι. Προφανώς το φορτίο στην δεύτερη περίπτωση είναι πολύ μεγαλύτερο. Πρακτικά ποτέ κανείς υπολογιστής οικιακής χρήσης δεν θα πλησιάσει το 100%...
Αναλόγως με τις επιδόσεις τους παίρνουν και την ανάλογη πιστοποίηση. Στον επόμενο πίνακα φαίνονται όλες οι κατηγορίες.




Όσα τροφοδοτικά δεν αναφέρουν καμία πιστοποίηση προφανώς έχουν απόδοση μικρότερη από 80%. Τα no name τροφοδοτικά έχουν απόδοση κοντά στο 70% και πολλές φορές λιγότερο.

Ας κάνουμε μια μικρή σύγκριση στον υπολογιστή που χρειάζεται 300 Watt. Με το no name τροφοδοτικό θα καταναλώναμε 430 Watt. Με ένα τροφοδοτικό το οποίο έχει πιστοποίηση 80+ Silver θα καταναλώναμε περίπου 340 Watt. Δηλαδή θα κάναμε οικονομία 90 Watt!! Μπορείτε να υπολογίσετε μόνοι σας πόσες κιλοβαττώρες λιγότερες θα πληρώνατε…

Τα τροφοδοτικά που έχουν πιστοποίηση 80+ είναι φυσικά λίγο πιο ακριβά από τα απλά τροφοδοτικά. Η απόσβεση όμως γίνεται από τον πρώτο κιόλας λογαριασμό της Δ.Ε.Η….

UPDATE
Έφτιαξα ένα excelάκι στο οποίο μπορεί ο καθένας να παίξει και να δει αν τον συμφέρει η αγορά ενός ποιοτικού τροφοδοτικού.
Δείτε μια φωτογραφια


Και το link του αρχείου


Δείτε επίσης
http://www.80plus.org/
Wikipedia - Power Supply Unit

5 σχόλια:

Tzeve είπε...

τι μαθαίνει κανείς...

εγώ όπως αντιλαμβάνεσαι είμαι στην κατηγορία του Noname τροφοδοτικού...

Woof είπε...

Πολύ καλό άρθρο!
Το μόνο που ήξερα για την αγορά τροφοδοτικού, ήταν ότι μπορείς να υπολογίσεις τις ανάγκες του υπολογιστή σου και να αγοράσεις το τροφοδοτικό με τα σωστά Watt. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ την απόδοση ή τι διαφορά μπορεί να έχει ένα καλό από ένα κακό τροφοδοτικό (πέρα του να καεί πιο εύκολα)
Σίγουρα αξίζει να δώσεις κάτι παραπάνω για ένα καλό τροφοδοτικό, ειδικά αφού υπάρχει διαφορά και στην κατανάλωση!
Κάτι αντίστοιχο ισχύει και σε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, γι αυτό έχουν αρχίσει όλες να αναφέρουν την ενεργειακή τους κλάση.

lunatic είπε...

Βασικά ακόμα και πολλά μη noname τροφοδοτικά δεν έχουν πιστοποίηση. Άρα το ότι κάποιο τροφοδοτικό είναι "μάρκα" δεν το κάνει και καλό...

Έγινε ένα update στην ανάρτηση και προστέθηκε ένα αρχειάκι για να παίξει όποιος ενδιαφέρεται...

anagogistis είπε...

Κι εγώ πιστεύω ότι αξίζει κανείς να πάρει καλό τροφοδοτικό αλλά όχι τόσο για την λιγότερη κατανάλωση ενέργειας του αλλά για την αξιοπιστία του (βέβαια εγώ εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιώ ένα no name τροφοδοτικό και δεν είχα ποτέ προβλήματα μαζί του) και για τον λιγότερο θόρυβο...

Στο παράδειγμα που δίνεις, αν το pc λειτουργεί στο full για 5 ώρες την ημέρα τότε θα πληρώσεις στη ΔΕΗ 0.5 €/μέρα (αν υποθέσουμε χονδρικά ότι 0.1€/kWh), δηλαδή για ένα χρόνο ~16 € παραπάνω απ' ότι θα πλήρωνες αν είχες καλό τροφοδοτικό (80+).

Όμως ένα καλό τροφοδοτικό κοστίζει τουλάχιστον 30€ παραπάνω από ένα φτηνό no name, οπότε ο χρόνος απόσβεσης είναι περίπου 2 χρόνια...

lunatic είπε...

Είναι αναλόγως και με την χρήση που κάνει ο καθένας φυσικά. Πχ ξέρω πολλούς που ο υπολογιστής τους δεν κλείνει ποτέ... Αυτοί κάνουν απόσβεση απ τον πρώτο λογαριασμό.

Το θέμα της αξιοπιστίας είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικό διότι εκτός από την απόδοση παίζει ρόλο κ πόσο σταθερό είναι το ρεύμα που δίνει κ πολλά άλλα...

Δημοσίευση σχολίου