Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Μεγάλη επένδυση της Κίνας στη χώρα μας...

Λοιπόν απ' όταν άρχισαν τα πράγματα στην Ελλάδα να πηγαίνουν πολύ χάλια σκεφτόμουν ότι μία απ τις χώρες που θα μπορούσε να βοηθήσει θα ήταν η Κίνα*. Κάποτε ήταν αναπτυσσόμενη υπερδύναμη. Τώρα είναι ανεπτυγμένη υπερδύναμη. Και φυσικά μια υπερδύναμη ξέρει τον τρόπο να επεκτείνει την αυτοκρατορία της. Ξεχάστε τους πολέμους και αυτές τις βλακείες. Αυτά είναι ξεπερασμένα πράγματα... Άλλωστε με το πάτημα ενός κουμπιού μπορεί να χαθεί μια ολόκληρη χώρα απ τον χάρτη, με την σημερινή οπλική τεχνολογία...
Ο πόλεμος πλέον είναι οικονομικός... Δε χρειάζεται να κάνεις κανονικό πόλεμο σε μια χώρα για να την κατακτήσεις. Την χρεώνεις υπερβολικά και την κάνεις ό,τι θες...
Κάτι τέτοιο λοιπόν βλέπω κ τώρα στην Κίνα. Ήρθε η ώρα να κάνει την κίνηση της κ να επεκταθεί στην Ευρώπη. Φυσικά για να το κάνει αυτό, μια χώρα υπό κατάρρευση όπως η Ελλάδα είναι ό,τι πρέπει... Και δεν μιλάω φυσικά για παιχνιδάκια ρούχα κλπ. Σε αυτόν τον τομέα έχει επεκταθεί εδώ κ χρόνια. Πλέον μιλάμε για βαριά βιομηχανία. Αυτοκίνητα, όπλα και κάποια στιγμή θα έρθουν και κατασκευαστικές εταιρείες...

Τι με έπιασε και τα λέω όλα αυτά όμως? Αφορμή ήταν κάτι που διάβασα στο zougla.gr
To παραθέτω λοιπόν



Τους τελευταίους μήνες, οι επενδύσεις έχουν παγώσει και κανείς δεν σκέφτεται, αλλά ούτε του περνά από το μυαλό, να ρίξει χρήματα στην αγορά. Αυτό τουλάχιστον αφορά το χώρο του αυτοκινήτου, που πλήττεται ανεπανόρθωτα. Εταιρίες – κολοσσοί προτιμούν την Τουρκία για τη δημιουργία εργοστασίων, ενώ για τους περισσότερους η Ελλάδα αποτελεί χώρα… κινδύνου για επενδύσεις.

Μέχρι το 2012

Παρ’ όλα αυτά, την απόφασή της να εισέλθει στην ευρωπαϊκή αγορά επιβατικών αυτοκινήτων μέσω της Ελλάδος, ανακοίνωσε η JAC Motors, μία από τις μεγαλύτερες κρατικές αυτοκινητοβιομηχανίες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο κυβερνήτης του Hefei, Sun Jinlong, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της JAC Motors, Yanan Zuo, και εικοσαμελή αντιπροσωπεία συζήτησαν με τους Έλληνες αντιπροσώπους του εργοστασίου, τη δημιουργία στη χώρα μας, μέχρι το 2012, κέντρου διανομής αυτοκινήτων και ανταλλακτικών για όλη την ευρωπαϊκή αγορά, καθώς και την Τουρκία.


Στο Θριάσιο η επένδυση

«Μιλάμε για μία τεράστια αυτοκινητοβιομηχανία. Στόχος των Κινέζων είναι να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά και αυτό θα το κάνουν μέσα από την Ελλάδα. Η επένδυση που θα πραγματοποιήσουν, αγγίζει τα 15 εκατομμύρια ευρώ και το σημείο που θα κατασκευαστεί το κέντρο διανομής αυτοκίνητων και ανταλλακτικών θα είναι η περιοχή κοντά στο Θριάσιο νοσοκομείο, λόγω της στρατηγικής θέσης», δήλωσε στη zougla.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Dealmar, Δήμος Γιαννόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε: «Η γκάμα των αυτοκινήτων που θα φέρουμε περιλαμβάνει οχήματα με κυβισμό από 999 έως 2.000 κ.εκ. με πολύ χαμηλό κόστος χρήσης».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι έχει αποφασιστεί η πρώτη πανευρωπαϊκή παρουσίαση μοντέλου της Jac Motors, το ΑΟ, στην Ελλάδα για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Πηγή

* Γιατί είχα σκεφτεί την Κίνα? Βλέπε Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.... O οικονομικός ιμπεριαλισμός της Κίνας έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό και δεν φαίνεται να μπορεί να τον σταματήσει κανείς προς το παρόν.

1 σχόλια:

Woof είπε...

Πολύ ενδιαφέρον! Η Κίνα είναι μια χώρα που αρνείται να συνεργαστεί με τις δυτικές κυβερνήσεις και επιχειρήσεις (πρόσφατα η google αποφάσισε να φύγει από την Κίνα!) και είναι ένας ανερχόμενος οικονομικός κολοσσός.
Θα έχει πολύ ενδιαφέρον αν μια τέτοια βιομηχανία δημιουργηθεί στην Ελλάδα, που ακόμα και αν δεν είναι Ελληνική, σίγουρα θα θορυβήσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας.
Φυσικά, με ένα τόσο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι και αν θα γίνει, αλλά μια τέτοια εξέλιξη σίγουρα θα μονοδρομούσε το ενδιαφέρον μας για μερικά χρόνια.

Δημοσίευση σχολίου