Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Αρχίσανε τα όργανα...

Μόλις πριν από λίγο αναρτήθηκε στο  troktiko  η εξής είδηση.

Έναρξη ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους ανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Real. «Οι ενδείξεις που έχουμε στα εθνικά ...
χωρικά ύδατα είναι αρκετά ισχυρές, ώστε να μας πείθουν ότι πρέπει ταχύτατα να δημιουργήσουμε έναν Δημόσιο φορέα, ο οποίος με αξιοκρατία και με πλήρη διαφάνεια θα προκηρύξει διαγωνισμούς, προκειμένου να έρθουν σοβαροί επενδυτές να ψάξουν για πετρέλαιο στον τόπο μας», είπε ο υφυπουργός.Σε ερώτηση για το ποιες περιοχές είναι υποψήφιες για έρευνα, ο υφυπουργός δήλωσε ότι «Υπάρχουν περιοχές που δεν έχουμε αποκλείσει ότι υπάρχει πετρέλαιο. Στην περιοχή των Ιωαννίνων, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου» και πρόσθεσε: «Μιλώ για έρευνες που ξεκίνησαν και για διαφόρους λόγους σταμάτησαν, χωρίς να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάτι. Αλλά, έχουμε εκεί σοβαρές ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων. Και αλλού, που δεν θεωρώ ότι είναι σκόπιμο και χρήσιμο να αναφερθώ».

Ίδρυση Α.Ε.
Ο κ. Μανιάτης τόνισε ακόμη ότι οι σχέσεις στις έρευνες υδρογονανθράκων διέπονται από το Διεθνές Δίκαιο και ότι η χώρα μας δεν έχει διάθεση ούτε να καταπατήσει δικαιώματα της Τουρκίας, ούτε ασφαλώς και να εκχωρήσει σε οποιονδήποτε γείτονα δικαιώματα που είναι δικά μας. Ανέφερε ακόμη ότι είναι θέμα λίγων εβδομάδων να παρθεί η νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ανώνυμης εταιρίας με μία μετοχή, που θα ανήκει στο Δημόσιο, η οποία θα προσδιορίσει τις περιοχές (τα λεγόμενα «οικόπεδα») και θα προκηρύξει τους διαγωνισμούς για την προσέλκυση επενδυτών που θα αναλάβουν την έρευνα «και μετά να προχωρήσουμε, σε διάστημα ενός έτους το αργότερο, σε ανάθεση ερευνών».Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο ιστορικό των ερευνών στη χώρα μας, δηλαδή στο κοίτασμα του Πρίνου, που απέδωσε τα τελευταία 20 χρόνια πάνω από 120 εκατομμύρια βαρέλια καθώς και στο παράδειγμα της Νορβηγίας, η οποία τα τελευταία 15 χρόνια δημιούργησε τον λεγόμενο «κουμπαρά πετρελαίου», κρατώντας τα έσοδα από τα δικαιώματα των εταιριών εξόρυξης, που είναι σήμερα πάνω από 300 δισ. ευρώ, για να ενισχύσει τα ταμεία των συνταξιούχων.


Από την παραπάνω είδηση εμείς θέλουμε να σχολιάσουμε το κομμάτι που έχουμε βάλει με bold.
Είναι τυχαίο άραγε που αυτό έγινε αμέσως μετά την είσοδο του ΔΝΤ στη χώρα μας?
Φυσικά και όχι. Η πολιτική του ΔΝΤ είναι πολύ απλή.
Δανείζουμε μια χώρα ένα ποσό το οποίο δεν μπορεί να αποπληρώσει. Αφού δεν μπορεί να μας πληρώσει σε "μετρητά" θα μας πληρώσει σε "είδος".
Τι εννοούμε σε είδος? Πολύ απλά θα φέρουν τις δικές τους εταιρείες να πάρουν το δικό μας πετρέλαιο. Θα τους το δώσουμε κοψοχρονιά μιας και δεν μπορούμε να πούμε τίποτα αφού είμαστε οι οφειλέτες και αυτοί θα θησαυρίσουν ακόμα πιο πολύ.

Αυτά γίνονται όταν χρωστάς.... Σε κάνουν ότι θέλουν...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου