Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Αρχίσανε τα όργανα...

Μόλις πριν από λίγο αναρτήθηκε στο  troktiko  η εξής είδηση.

Έναρξη ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους ανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Real. «Οι ενδείξεις που έχουμε στα εθνικά ...
χωρικά ύδατα είναι αρκετά ισχυρές, ώστε να μας πείθουν ότι πρέπει ταχύτατα να δημιουργήσουμε έναν Δημόσιο φορέα, ο οποίος με αξιοκρατία και με πλήρη διαφάνεια θα προκηρύξει διαγωνισμούς, προκειμένου να έρθουν σοβαροί επενδυτές να ψάξουν για πετρέλαιο στον τόπο μας», είπε ο υφυπουργός.Σε ερώτηση για το ποιες περιοχές είναι υποψήφιες για έρευνα, ο υφυπουργός δήλωσε ότι «Υπάρχουν περιοχές που δεν έχουμε αποκλείσει ότι υπάρχει πετρέλαιο. Στην περιοχή των Ιωαννίνων, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου» και πρόσθεσε: «Μιλώ για έρευνες που ξεκίνησαν και για διαφόρους λόγους σταμάτησαν, χωρίς να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάτι. Αλλά, έχουμε εκεί σοβαρές ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων. Και αλλού, που δεν θεωρώ ότι είναι σκόπιμο και χρήσιμο να αναφερθώ».

Ίδρυση Α.Ε.
Ο κ. Μανιάτης τόνισε ακόμη ότι οι σχέσεις στις έρευνες υδρογονανθράκων διέπονται από το Διεθνές Δίκαιο και ότι η χώρα μας δεν έχει διάθεση ούτε να καταπατήσει δικαιώματα της Τουρκίας, ούτε ασφαλώς και να εκχωρήσει σε οποιονδήποτε γείτονα δικαιώματα που είναι δικά μας. Ανέφερε ακόμη ότι είναι θέμα λίγων εβδομάδων να παρθεί η νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ανώνυμης εταιρίας με μία μετοχή, που θα ανήκει στο Δημόσιο, η οποία θα προσδιορίσει τις περιοχές (τα λεγόμενα «οικόπεδα») και θα προκηρύξει τους διαγωνισμούς για την προσέλκυση επενδυτών που θα αναλάβουν την έρευνα «και μετά να προχωρήσουμε, σε διάστημα ενός έτους το αργότερο, σε ανάθεση ερευνών».Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο ιστορικό των ερευνών στη χώρα μας, δηλαδή στο κοίτασμα του Πρίνου, που απέδωσε τα τελευταία 20 χρόνια πάνω από 120 εκατομμύρια βαρέλια καθώς και στο παράδειγμα της Νορβηγίας, η οποία τα τελευταία 15 χρόνια δημιούργησε τον λεγόμενο «κουμπαρά πετρελαίου», κρατώντας τα έσοδα από τα δικαιώματα των εταιριών εξόρυξης, που είναι σήμερα πάνω από 300 δισ. ευρώ, για να ενισχύσει τα ταμεία των συνταξιούχων.


Από την παραπάνω είδηση εμείς θέλουμε να σχολιάσουμε το κομμάτι που έχουμε βάλει με bold.
Είναι τυχαίο άραγε που αυτό έγινε αμέσως μετά την είσοδο του ΔΝΤ στη χώρα μας?
Φυσικά και όχι. Η πολιτική του ΔΝΤ είναι πολύ απλή.
Δανείζουμε μια χώρα ένα ποσό το οποίο δεν μπορεί να αποπληρώσει. Αφού δεν μπορεί να μας πληρώσει σε "μετρητά" θα μας πληρώσει σε "είδος".
Τι εννοούμε σε είδος? Πολύ απλά θα φέρουν τις δικές τους εταιρείες να πάρουν το δικό μας πετρέλαιο. Θα τους το δώσουμε κοψοχρονιά μιας και δεν μπορούμε να πούμε τίποτα αφού είμαστε οι οφειλέτες και αυτοί θα θησαυρίσουν ακόμα πιο πολύ.

Αυτά γίνονται όταν χρωστάς.... Σε κάνουν ότι θέλουν...

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Earthlings...

"Το Earthlings, σε αφήγηση του Joaquin Phoenix και σε μουσική του Moby, είναι ένα ντοκιμαντέρ που καταδεικνύει την πλήρη οικονομική εξάρτηση του ανθρώπινου είδους από τα ζώα που εκτρέφονται για κατοικίδια, φαγητό, ένδυση, διασκέδαση και επιστημονική έρευνα. Με τη χρήση κρυφών καμερών και υλικού που δεν είχε δημοσιευθεί ως τώρα, το Earthlings καταγράφει τις καθημερινές πρακτικές των μεγαλύτερων βιομηχανιών παγκοσμίως, όλες εκ των οποίων βασίζονται εξ ολοκλήρου στην εκμετάλλευση ζώων για τα κέρδη τους. Δυνατό, ενημερωτικό,αντιφατικό και προκλητικό, το Earthlings είναι μακράν το πιο κατανοητό ντοκιμαντέρ που έχει γυριστεί σχετικά με την στενή σχέση φύσης, ζώων και ανθρώπινου οικονομικού συμφέροντος"

Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ είναι πολύ πετυχημένος αν σκεφτεί κανείς το περιεχόμενό του.
Earthling = Γήινος
Ένας χαρακτηρισμός που έχει κάποιος που απλά κατοικεί στην Γη. Σε αυτόν τον χαρακτηρισμό δεν υπάρχει ρατσισμός, σεξισμός ή σπισισμός.

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Καλοί χριστιανοί...

Εν μέσω εξεταστικής και μπόλικου διαβάσματος σταμάτησα λίγο το απόγευμα για ένα διαλειμματάκι...
Ανοίγω την τηλεόραση και πετυχαίνω την εξης είδηση

"Στην τάδε εκκλησία πιάστηκε το πρωί κάποιος να ψαρεύει λεφτά μέσα απ' το παγκάρι"

Ε εντάξει συνηθισμένα πράγματα είπα. Το ζουμί της υπόθεσης είναι μετά. Όταν ρώτησαν μερικούς περαστικούς να πουν τη γνώμη τους.
Ένας απ' αυτούς ήταν πολύ ''καλός'' χριστιανός που πήγαινε συχνά στην εκκλησία και είπε
"Ο Θεός να του κόψει το χέρι".

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Μουντιάλ 2010

Το Μουντιάλ ξεκίνησε! Η μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου όπως το αποκαλούν μερικοί. Και όντως είναι μια γιορτή. Μια γιορτή στην οποία για να συμμετέχεις δεν παίζει ρόλο το χρώμα σου, η θρησκεία σου ή η κοινωνική τάξη στην οποία ανήκεις....
Καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες και ας ελπίσουμε όλα να πάνε κατ' ευχήν στη διοργάνωση!


Επίσης παραθέτω ένα κείμενο από έναν καταπληκτικό μαθηματικό, που είχα την τύχη να έχω δάσκαλο, μα πάνω απ' όλα, έναν σπουδαίο άνθρωπο....





"...τι να την κάνω τη ζωή μου
στο παραμύθι θα την ρίξω να πνιγεί...


Στο παραμύθι του ποδοσφαίρου, που κράτησε συντροφιά σε χιλιάδες παιδιά. Μια σκισμένη μπάλα με λίγο άχυρο να το κρατάνε πρόχειρες βελονιές. Χάδι στα γυμνά τους πόδια, ματωμένα γόνατα, μάτια αστραφτερά να ακολουθούν την πορεία τους. Η ψυχή σαν εκκρεμές... να βάζουν γκολ, να τρώνε γκολ. Νάρκωσαν τη δυστυχία, γύριζαν τις πλάτες στο αδιέξοδο. 
Θυμάστε εκείνη την εικόνα στη Βαγδάτη λίγα μόνο λεπτά πριν από τον πόλεμο;
Θυμάστε εκείνον τον τερματοφύλακα της Παραγουάης που είπε: παίζω για τα παιδιά της χώρας μου που μεγαλώνουν μόνα τους γιατί οι μάνες τους είναι υπηρέτριες."

Κ.Μ.

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Πλωτή μονάδα οικολογικής αφαλάτωσης

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Μαθηματική Εταιρεία - Διαμαρτυρία προς το Υπουργείο Παιδείας

Σας παραθέτουμε το τραγελαφικό γεγονός που συνέβη και δικαίως διαμαρτύρεται η Μαθηματική Εταιρεία. Όπως και να χει, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια τα παιδιά που έχουν λάβει και θα λάβουν μέρος...



Δελτίο Τύπου - Διαμαρτυρία
Ολοκληρώθηκε η 27η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα που πραγματοποιήθηκε στη Μολδαβία από 2 έως 8 Μαΐου, με τη συμμετοχή των καλύτερων μαθητών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στα Μαθηματικά. Οι έλληνες μαθητές μέλη της ελληνικής ομάδας, συνεχίζοντας τη μεγάλη παράδοση των επιτυχιών των ελληνικών ομάδων στις Βαλκανικές και Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες, που θέλει κάθε φορά να φέρνουν στη χώρα μας μετάλλια, κατέκτησαν ένα αργυρό και τρία Χάλκινα μετάλλια.

Η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Β.Μ.Ο), που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το Μάιο του 1984, είναι πια ένας θεσμός υψηλοτάτου ενδιαφέροντος όχι μόνο για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Απόδειξη σ΄ αυτό αποτελεί η συμμετοχή τα τελευταία χρόνια εκτός συναγωνισμού εθνικών ομάδων και από άλλες χώρες της Ευρώπης όπως της Αγγλίας, Γαλλίας και της Ιταλίας.

Η επιλογή των μαθητών που συμμετέχουν σ΄ αυτή γίνεται μέσω των Μαθηματικών διαγωνισμών που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία από το 1933. Στη διοργάνωση συμμετέχουν περίπου 15000 μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα. και εργάζονται  γι’ αυτήν χωρίς καμία αμοιβή εκατοντάδες μέλη της. Η προετοιμασία των μαθητών για τη συμμετοχή τους στις διεθνείς αυτές διοργανώσεις γίνεται από τα μέλη της Επιτροπής διαγωνισμών καθηγητές Πανεπιστημίου και Μαθηματικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι εργάζονται αφιλοκερδώς. Η μόνη συμβολή του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων όλα αυτά τα χρόνια ήταν η διάθεση αιθουσών για τη διεξαγωγή των αρχικών φάσεων του διαγωνισμού και η κάλυψη των εξόδων μετάβασης και επιστροφής των έξι μαθητών και των δυο συνοδών καθηγητών, που συμμετείχαν στις διοργανώσεις αυτές.

Σημειώνουμε ότι η συμμετοχή και η κατάκτηση μεταλλίων σε αυτούς τους διαγωνισμούς αποτελεί βασικό κριτήριο επιλογής σε μεταπτυχιακά προγράμματα μεγάλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού και ανεβάζουν το κύρος της χώρας σε θέματα Παιδείας. Οι μαθητές αυτοί έχουν βραβευθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη Βουλή των Ελλήνων, έχουν προσκληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κι έχουν γίνει δεκτοί με υποτροφίες σε ονομαστά Πανεπιστήμια του Εξωτερικού.

Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων δεν κάλυψε τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής της Ελληνικής Ομάδας για τη συμμετοχή της στην 27η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (συνολικό κόστος αποστολής 2500€ !!!).
Πρέπει να επισημάνουμε ότι είκοσι μέρες μετά την επιστροφή των παιδιών και μετά από συνεχείς οχλήσεις της Εταιρείας εκδόθηκε η απόφαση για τη συγκρότηση της Ελληνικής Ομάδας για την 27η Β.Μ.Ο.

Υπενθυμίζουμε ότι από 2 έως 14 Ιουλίου 2010 θα διεξαχθεί η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα στο Καζακστάν, θεσμός παγκοσμίου ενδιαφέροντος, που είχε διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία και η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία τον Ιούλιο του 2004, και δεν έχουμε ακόμη σαφή απάντηση αν το Υπουργείο θα εγκρίνει και θα καλύψει τη δαπάνη μετάβασης και επιστροφής της Ελληνικής ομάδας.

Πιστεύουμε ότι η περικοπή της χρηματοδότησης αυτών των αποστολών με αποτέλεσμα την μη συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς πνευματικούς αγώνες υπονομεύει το κύρος της χώρας.

Η Υπουργός Εθνικής Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου θα φέρει ακέραια την ευθύνη για τον πιθανό διεθνή διασυρμό της χώρας.

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Αφιερωμένο στο Δαίμονα της εξεταστικής!