Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Το Ubuntu 10.04 LTS είναι εδώ!


Σήμερα 29 Απριλίου 2010 στις 18:24 GMT η ομάδα ανάπτυξης του Ubuntu ανακοίνωσε επίσημα τη διάθεση του Ubuntu 10.04 LTS (με υποστήριξη μεγάλης διάρκειας) με κωδική ονομασία Lucid Lynx, συνεχίζοντας την παράδοση του Ubuntu να συλλέγει και να ενοποιεί τις πιο πρόσφατες και πιο σημαντικές τεχνολογίες ελεύθερου λογισμικού σε μια ποιοτική και εύχρηστη διανομή. Το Ubuntu 10.04 LTS διατίθεται στις εκδόσεις Ubuntu 10.04 LTS Desktop για υπολογιστές γραφείου και Ubuntu 10.04 LTS Server για κεντρικούς υπολογιστές. H έκδοση Server μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φυσικούς server, στο Ubuntu Enterprise Cloud (UEC) και στο Amazon EC2 public cloud.

Παράλληλα ανακοινώθηκε και η κυκλοφορία του Ubuntu 10.04 Netbook Edition για φορητούς υπολογιστές τύπου netbook η οποία δεν είναι LTS.
Το Ubuntu 10.04 LTS θα υποστηρίζεται για 3 χρόνια στις εκδόσεις για υπολογιστές γραφείου και για 5 χρόνια στις εκδόσεις για server.
Χάρις τις προσπάθειες της παγκόσμιας κοινότητας μετάφρασης, το Ubuntu είναι διαθέσιμο σε 29 γλώσσες. Για μια λίστα των υποστηριζόμενων γλωσσών και λεπτομερή στατιστικά για αυτές και άλλες γλώσσες, δείτε στη σελίδα:
Το Ubuntu 10.04 LTS αποτελεί επίσης τη βάση για τις νέες 10.04 εκδόσεις των Kubuntu, Xubuntu, Edubuntu, UbuntuStudio και Mythbuntu:

Νέα χαρακτηριστικά του Ubuntu 10.04

Γρήγορη εκκίνηση

Αισθητά γρηγορότερη εκκίνηση σχεδόν σε όλους τους τύπους υπολογιστών και πολύ γρήγορη σε υπολογιστές με σκληρό δίσκο στερεάς κατάστασης (SSD) όπως netbook, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν σχεδόν ακαριαία να χρησιμοποιήσουν τον φυλλομετρητή τους για γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Κοινωνικό από την αρχή

Το νέο 'Me Menu' του Ubuntu 10.04 LTS απλοποιεί και ενοποιεί τη διαδικασία χρήσης και ενημέρωσης εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Digg, Twitter και Identi.ca. Το Me Menu παρέχει ακόμα πρόσβαση σε κανάλια συνομιλίας και δίκτυα άμεσων μηνυμάτων επιτρέποντας στους χρήστες να συνομιλούν με φίλους και συνεργάτες μέσω Google Talk, MSN, IRC και σχεδόν κάθε δίκτυο.

Ubuntu One

Η καλύτερη ενσωμάτωση του Ubuntu One στο περιβάλλον εργασίας κάνει ευκολότερη την κοινή χρήση και αποθήκευση αρχείων και φακέλων στο σύννεφο. Ακόμα υποστηρίζεται η αποθήκευση και κοινή χρήση σελιδοδεικτών και επαφών επιτρέποντας στους χρήστες να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες τους από οποιαδήποτε υπολογιστική συσκευή παρέχει σύνδεση στο διαδίκτυο.

Μουσικό κατάστημα Ubuntu One

Μουσικά κομμάτια από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες και τις μεγαλύτερες μπάντες είναι διαθέσιμα στους χρήστες του Ubuntu μέσα από τη βασική εφαρμογή αναπαραγωγής μουσικής. Αποκτήστε μουσικά κομμάτια, αποθηκεύστε τα στο Ubuntu One και ακούστε μουσική από διάφορους υπολογιστές και συσκευές, χωρίς ψηφιακούς περιορισμούς DRM.

Κέντρο λογισμικού Ubuntu 2.0

Το κέντρο λογισμικού του Ubuntu παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ανακαλύπτετε νέο λογισμικό και να το παρακολουθείτε μετά την εγκατάστασή του, μέσα από ένα νέο και ποιο εύχρηστο περιβάλλον. Μπορείτε ακόμα να επιλέγετε μεταξύ λογισμικού που παρέχεται από το Ubuntu, από συνεργάτες της Canonical ή από προγραμματιστές που χρησιμοποιούν την υπηρεσία φιλοξενίας προσωπικών αποθετηρίων του Launcpad (PPA).

Ubuntu 10.04 Netbook Edition (UNE)

Οι χρήστες netbook, πέρα από τις βελτιώσεις της έκδοσης για υπολογιστές γραφείου, θα επωφεληθούν ακόμα από τις μεγαλύτερες ταχύτητες εκκίνησης σε συσκευές με δίσκους στερεάς κατάστασης (SSD), τη γρηγορότερη αναστολή λειτουργίας και επαναφορά που αυξάνει τη διάρκεια της μπαταρίας και το πρωτοπόρο περιβάλλον εργασίας που είναι ειδικά σχεδιασμένο για μικρές οθόνες.
Διαβάστε περισσότερα για τα χαρακτηριστικά του Ubuntu 10.04 LTS στα ακόλουθα δελτία τύπου:

Αποκτήστε το Ubuntu 10.04 LTS

Για να κατεβάσετε το Ubuntu 10.04, ή να σας σταλούν δωρεάν CD, επισκεφθείτε τη σελίδα:
Στους χρήστες του Ubuntu 9.10 θα προταθεί αυτόματη αναβάθμιση στο 10.04 LTS από τον διαχειριστή ενημερώσεων. Για οδηγίες σχετικά με την αναβάθμιση δείτε τη σελίδα:
Οι χρήστες του Ubuntu 8.04 LTS μπορούν αν επιθυμούν να περιμένουν για την ενδιάμεση έκδοση 10.04.1 LTS, που πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2010, πριν αναβαθμίσουν.
Όπως πάντα, η αναβάθμιση στη νεότερη έκδοση του Ubuntu παρέχεται εντελώς δωρεάν.
Συστήνεται σε όλους τους χρήστες να διαβάσουν τις σημειώσεις έκδοσης, όπου είναι καταγεγραμμένες προειδοποιήσεις και τρόποι επίλυσης γνωστών προβλημάτων. Οι σημειώσεις έκδοσης βρίσκονται στη σελίδα:
Δείτε τα νέα χαρακτηριστικά της έκδοσης 10.04 σε μια γραφική περιήγηση:
Αν έχετε κάποια ερώτηση, ή νομίζετε ότι βρήκατε κάποιο σφάλμα ή ατέλεια, αλλά δεν είστε σίγουροι, μη διστάσετε να ρωτήσετε στο κανάλι #ubuntu-gr στο δίκτυο IRC freenode, στη λίστα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η στο forum της ελληνικής κοινότητας ubuntu.

Ubuntu Netbook Edition για αρχιτεκτονικές ARM

Η ειδικά σχεδιασμένη για αρχιτεκτονικές ARM έκδοση του Ubuntu Netbook Edition έρχεται με μια συλλογή ελαφρών εφαρμογών προσαρμοσμένη ειδικά για συσκευές βασισμένες σε ARM, που περιέχει μια λύση web-based εφαρμογών γραφείου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και γραφικό περιβάλλον που λειτουργεί με ή χωρίς επιτάχυνση γραφικών.
_______________
Αναδημοσίευση από ubuntu-gr.org

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου