Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

No Money, Yes Honey


Κι όμως, υπάρχει ζωή και μετά την κρίση! Και όμως, υπάρχει ζωή και χωρίς το οικονομικό άγχος. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει το κίνημα zeitgeist και θα το αποδείξει από τις 12 μέχρι τις 14 Μαρτίου όταν οι εκπρόσωποι του θα συναντηθούν για την 3η παγκόσμια ημέρα ZDay Made in Greece. Επειδή μπορούμε να ζήσουμε κι αλλιώς-πολύ αλλιώς όμως...

                                       Της Τατιάνας Οικονομίδου


Πατήστε πάνω στην εικόνα για να διαβάσετε την συνέντευξη όπως εκδόθηκε.










Ακολουθεί και το κείμενο

Αγχος για το μέλλον; Πριν από μερικές δεκαετίες ίσχυε αυτό. Πλέον το άγχος υπάρχει για το σήμερα. Τα λεφτά δεν είναι αρκετά, οι απολύσεις έχουν γίνει καθημερινή συνήθεια, όποιος δεν χρωστάει –ή δεν βρίσκεται ένα βήμα από το να χρωστάει– θεωρείται πλούσιος, κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει αύριο. Ναι, αυτή είναι μια κλασική εικόνα της καθημερινότητάς μας, με τα ΜΜΕ να μας βομβαρδίζουν καθημερινά για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και κανένας να μη δίνει έστω και μία ελπίδα. Κανένας; Όχι ακριβώς. Εδώ και αρκετά χρόνια έχει δημιουργηθεί το κίνημα Zeitgeist, το οποίο σου λέει ότι μπορείς να ζήσεις –και μάλιστα καλά– έξω από αυτό το αγχωτικό πανηγύρι. Πιο «πράσινα» και πιο αυτόνομα, αρκεί να διαχειριστούμε σωστά τους φυσικούς πόρους του πλανήτη. Και αν πιστεύεις ότι οι εκπρόσωποί του υπερβάλλουν, τότε δεν έχεις παρά να πεταχτείς μέχρι την Ανάβρα Μαγνησίας. Το μέρος που μοιάζει να έχει βγει από σενάριο επιστημονικής φαντασίας.


Το ελληνικό Zeitgeist

Πριν από μερικά χρόνια η μόνη τύχη που περίμενε την Ανάβρα Μαγνησίας μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1980 ήταν να εγκαταλειφθεί όπως τα υπόλοιπα κεφαλοχώρια της περιοχής. Η Ανάβρα (πρώην Γούρα) όμως, ένας ορεινός οικισμός στις δυτικές πλαγιές του όρους Όθρυς, μισή ώρα από τον Αλμυρό και τη Λαμία, απέδειξε ότι το πράσινο θαύμα μπορεί να γίνει, αρκεί να υπάρχουν κάποιοι που θα το πιστέψουν. Με μηδενικό ποσοστό ανεργίας και μέσο όρο ηλικίας τα 40 χρόνια (ο πληθυσμός διπλασιάστηκε την τελευταία 15ετία), πλήρη ενεργειακή αυτονομία λόγω του αιολικού πάρκου που φέρνει ετήσια έσοδα €100.000 (ετοιμάζεται και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο με κέρδος άλλα €100.000, καθώς και πρότυπο πρόγραμμα τηλεθέρμανσης για την τροφοδοσία όλων των κατοίκων) και τρία σύγχρονα βιο-κτηνοτροφικά πάρκα θεωρείται η Ελβετία της Ελλάδας. Το μέσο εισόδημα για τους 700 κατοίκους, κτηνοτρόφοι οι περισσότεροι, ξεπερνά τα €30-100.000, η κοινότητα εξασφαλίζει κατοικία με διανομή κοινοτικών οικοπέδων στο ένα τέταρτο της αντικειμενικής αξίας τους, ενώ τους τελευταίους μήνες έχει κατακλυστεί από μηνύματα για την εγκατάσταση κατοίκων από την υπόλοιπη Ελλάδα (πληροφορίες: www.anavra-goura.gr).


Πάρ’ το αλλιώς...

Πώς γίνεται αυτό; Μάλλον με πολλή πίστη και ακόμα περισσότερη φαντασία. Σκεφτείτε ένα μικρό Avatar (όπως στην ταινία του James Cameron) στη μέση της ερήμου. Ένα αυτόνομο νησί με αυτάρκεια σε νερό και τροφή, όπου όλοι ζουν με ελευθερία και η εξουσία είναι διαγραμμένη από το λεξιλόγιο. Ο λόγος για το Σχέδιο Αφροδίτη ή Venus Project, μια πρότυπη κοινότητα σε πειραματική κλίμακα στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, που δημιούργησε ο 94χρονος –πλέον– κοινωνικός σχεδιαστής Jacque Fresco, εξηγώντας ότι μπορούμε να έχουμε έναν πλανήτη χωρίς πόλεμο και επαναστάσεις αν αποφασίσουμε να διαχειριστούμε σωστά τους φυσικούς πόρους. Ο ίδιος ήταν η έμπνευση του σκηνοθέτη Peter Joseph, που έβαλε τις αρχές του κινήματος Zeitgeist (από το γερμανικό, το πνεύμα των καιρών) περιγράφοντας στις δύο ταινίες του την κρίση του συστήματος πολύ πριν την αντιμετωπίσουμε σήμερα. Το πρώτο του ντοκιμαντέρ «Ζeitgeist: The movie» παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ Artivist Film Festival, το εναλλακτικό κινηματογραφικό φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, και σε μία εβδομάδα έγινε η πιο καυτή είδηση από στόμα σε στόμα. Ακολούθησε το δεύτερο «Zeitgeist: Addendum», το οποίο βραβεύτηκε στο ίδιο φεστιβάλ και οδήγησε, στα τέλη του 2008, στην ίδρυση του Zeitgeist, που αριθμεί ήδη 375.000 μέλη. Την ίδια περίοδο οργανώθηκε και το αντίστοιχο επίσημο τμήμα στην Ελλάδα με παραρτήματα σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Ξάνθη, ενώ για δεύτερη φορά φέτος, στις 13 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η 3η ΖDay με εκδηλώσεις σε όλη την πόλη. Η αλήθεια είναι ότι αν κάποιος δεν γνωρίζει τη φιλοσοφία του Fresco, είναι εύκολο να πιστέψει ότι πρόκειται για κάτι πολύ καλό για να είναι αληθινό. Το Ζeitgeist, όμως, που συμπυκνώνει τις ιδέες του έργου του, δεν είναι πολιτικό κίνημα, δεν πιστεύει καν στην αρχή της εξουσίας, αλλά σε μια οικονομία των πόρων αντίθετα με τη μονεταριστική οικονομία της αγοράς, έναν τρόπο, δηλαδή, να χρησιμοποιεί κανείς αυτά που έχει από τη φύση αλλά με διαφορετικό σκοπό. Ο ίδιος εξηγεί χαρακτηριστικά στις διαλέξεις του ότι δεν υπάρχει έλλειψη νερού ή ενέργειας παρά μόνο όταν την ορίζουμε, αφού όλα προέρχονται από τον τρόπο που διαχειριζόμαστε –ή, μάλλον, δεν διαχειριζόμαστε– τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία. Το Σχέδιο Αφροδίτη μοιάζει με την πρώτη ματιά με την αναπαραγωγή μιας επίγειας ουτοπίας. Ο Fresco όμως, που, παρεμπιπτόντως, θα έρθει τους επόμενους μήνες στη χώρα μας στην τελευταία περιοδεία του ανά τον κόσμο, υποστηρίζει ότι τίποτα δεν μας εμποδίζει να τη δημιουργήσουμε, αρκεί να το θέλουμε.



Εναλλακτική επανάσταση

Το κίνημα είναι ακόμα στην αρχή, αλλά η αποτυχία του σημερινού συστήματος με την τελευταία κρίση αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε στο κρίσιμο σταυροδρόμι να αποφασίσουμε τι μέλλον επιθυμούμε. Αυτό είναι και το θέμα των διαλέξεων του Peter Joseph και των ομιλιών που θα συνοδεύσουν τη ΖDay με τη συμμετοχή του συγγραφέα Άρη Σφακιανάκη, ο οποίος θα συνοψίσει την ελληνική πραγματικότητα. Για πρώτη φορά θα γίνει εκτενής αναφορά στο αντίστοιχο εγχώριο πρόγραμμα που εφαρμόζει το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και τη ΔΕΗ στον Αϊ-Στράτη με τους επικεφαλής, καθηγητή Νικήτα Νικητάκο, δρα Θεόδωρο Λίλα και Νάσο Βατίστα, που έχουν αναλάβει τη μελέτη. Πρόκειται για ένα από τα τέσσερα διεθνή πράσινα νησιά –τα άλλα τρία βρίσκονται σε Αυστραλία, Δανία και Νορβηγία– με αυτονομία στην παραγωγή και την καλλιέργεια τροφής, συστήματα ανακύκλωσης, αφαλάτωσης και βιολογικού καθαρισμού και ενεργειακή κάλυψη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με φωτοβολταϊκά ακόμα και στα καΐκια! Σε αυτό το τριήμερο θα υπάρχει ακόμα διαδραστική επικοινωνία με τον κόσμο ζητώντας τη δική του εκδοχή για την κρίση και αυτά που μπορούν να αλλάξουν εκμεταλλευόμενοι την εμπειρία στο εξωτερικό. Και μπορεί να μην πιστεύουμε πια σε ουτοπίες ή θαύματα, αλλά όπως λέει το motto του κινήματος δανειζόμενο τα λόγια του συγγραφέα Albert Pine, «ό,τι κάνουμε για τον εαυτό μας πεθαίνει μαζί μας, ό,τι κάνουμε για τους άλλους και τον κόσμο μένει αθάνατο»...

____________

Πηγή: free press εφημερίδα FAQ, τεύχος 91, 11 Μαρτίου 2010
Στη σελίδα της εφημερίδας, μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε σε pdf όλα τα τεύχη της εφημερίδας που κυκλοφόρησαν μέχρι τώρα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε:
www.zday2010.org
www.thezeitgeistmovement.gr
www.zeitgeistmovie.com
www.anavra-goura.gr

2 σχόλια:

adonis3 είπε...

Πολύ καλή εξέλιξη αυτή.
Άντε να παίρνουν κι άλλες περιοχές σειρά!

Tzeve είπε...

και λάθος ο γυαλός και λάθος ο τρόπος που αρμενίζουμε...

σίγουρα ο τρόπος ζωής μας...θέλει total reconstruction

Δημοσίευση σχολίου