Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Η πρώτη παγκοσμίως φάρμα κυμάτων

Η πρώτη παγκοσμίως φάρμα κυμάτων, τώρα παράγει ενέργεια για 1500 νοικοκυριά



Υπάρχει ενέργεια στα κύματα! Γι' αυτό η Πορτογαλία έφτιαξε τον Agucadoura, την πρώτη παγκοσμίως φάρμα κυμάτων,που αποτελείται από τρεις μετατροπείς ενέργειας Κυμάτων, που παράγουν συνολικά 2.25 MW.

Οι μακριές μεταλλικές συσκευές, ανεβοκατεβαίνουν με τα κύματα, ενώ εσωτερικά πιστόνια σταθερά στερεωμένα, αντλούν υδραυλικά υγρό. Αυτό κινεί ηλεκτρικές γεννήτριες, η ενέργεια των οποίων μεταφέρεται στη στεριά μέσω υποθαλάσσιων ηλεκτρικών καλωδίων. Η φάρμα κυμάτων παράγει τώρα σταθερά συνεχής, ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια για τις ανάγκες 1500 νοικοκυριών.

Ποιος φανταζόταν ότι τα κύματα του ωκεανού έχουν τόση ενέργεια; Αν απλώσουμε αυτές τις πορτοκαλί σημαδούρες των 140 μέτρων κατά μήκος όλων των ωκεανών, θα μπορούσαμε να παράγουμε 2 TW ενέργειας,δηλαδή δύο φορές την κατανάλωση ολόκληρου του κόσμου. Αυτό μπορεί να μην είναι πρακτικό, αλλά σε μικρότερη κλίμακα, η εναπόθεση τέτοιον γεννητριών μπορεί να είναι μια εναλλακτική πηγή ηλεκτρισμού, έτοιμη να σώσει τον ηλεκτροβόρο πλανήτη μας.


Πως δουλεύει;



Για περισσότερες πληροφορίες, επισκευτείτε τη σελίδα της κατασκευάστριας εταιρίας

3 σχόλια:

lunatic είπε...

Πωπω αυτά είναι...Πολύ καλο!
Μπραβο τους...
Υπαρχουν τοσοι πολλοι τροποι να παραγουμε την ενεργεια που χρειαζομαστε χωρις να καταστρεφουμε το περιβαλλον που είναι κριμα να μην τους εφαρμοζουμε..

anagogistis είπε...

Ειναι φοβερη η ιδεα της παραγωγης ενεργειας απο κυματα ομως δεν ξερω κατα ποσο θα μπορουσε να εφαρμοστει στην Ελλαδα γιατι η θαλασσα μας ειναι αρκετα ηρεμη και δεν εχουμε "μεγαλα" κυματα.
Ή μηπως αυτο παιζει ρολο?

lunatic είπε...

Δε νομιζω να χρειαζονται πολυ μεγαλα κυματα για να λειτουργήσει.

Δημοσίευση σχολίου