Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Η κλήρωση του μουντιάλ


Στην κλήρωση που έγινε στο Κέιπ Τάουν για τα τελικά του Μουντιάλ 2010, που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής από 11/6 έως 11/7, η Ελλάδα κληρώθηκε να αγωνιστεί στον 2ο όμιλο μαζί με τις Αργεντινή, Νιγηρία και Νότια Κορέα.


Η ομάδα του Οτο Ρεχάγκελ ξεκινά τους αγώνες της με αντίπαλο τη Νότια Κορέα στις 12 Ιουνίου στο Πορτ Ελίζαμπεθ, στη συνέχεια αντιμετωπίζει την Νιγηρία στο Μπλούμφοντεϊν στις 17 Ιουνίου και ολοκληρώνει την Α΄ φάση με αντίπαλο την Αργεντινή στο Πολοκουάνε στις 22/6.



Ποδόσφαιρο και ατραξιόν

Στο σημείο αυτό, όμως, αρχίζουν και τα… δύσκολα. Αφενός μεν διότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι διοργανωτές του Μουντιάλ θέλουν να θέσουν το ποδόσφαιρο στην υπηρεσία του τουρισμού, επειδή εκτιμούν πως το ερχόμενο καλοκαίρι θα υποδεχτούν στη χώρα τους 450.000 με 500.000 ποδοσφαιρόφιλους, εν δυνάμει τουρίστες, αφετέρου δε επειδή οι καιροί θεωρούνται «πονηροί», κυρίως εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που πλήττει ακόμη και τον τουρισμό αλλά και τις ποδοσφαιρικές μπίζνες.

Βέβαια, οι διοργανωτές υπόσχονται ήδη στους επισκέπτες πως, εκτός από ποδόσφαιρο, θα απολαύσουν και τις ατραξιόν της χώρας. Η Τερέζα Μπάι Μίλερ από τον Τουριστικό Οργανισμό της Νότιας Αφρικής, είπε σχετικά: «Σε κάθε περιοχή, όπου θα διεξαχθούν ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις, θα υπάρχει προσφορά εντυπωσιακών χάπενινγκ. Έτσι, θα μπορούν οι φίλαθλοι να παρακολουθήσουν ένα ματς το απόγευμα και την άλλη μέρα, νωρίς το πρωί, να κάνουν σαφάρι με το αυτοκίνητο, να δουν τους ελέφαντες που παίρνουν το μπάνιο τους».

Άλλωστε, το σύνθημα του Οργανισμού είναι «Στη Νότια Αφρική είναι όλα δυνατά». Χαρακτηριστικά είναι και όσα ανέφερε στην «ΝΒ» ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Ντάνι Τζόρνταν: «Απολαύστε μια θαυμάσια χώρα. Εμείς θέλουμε το Μουντιάλ αυτό να γίνει μια γιορτή. Οι επισκέπτες μπορούν να διοργανώσουν θαυμάσια τις διακοπές τους στη χώρα μας. Διακοπές που θα συνδυάζονται με αθλητισμό. Η εμπειρία που θα αποκτήσουν θα είναι μοναδική και θαυμάσια».

Τους διοργανωτές σιγοντάρουν με τις δηλώσεις τους και οι εκπρόσωποι της ΦΙΦΑ, καθώς και διαπιστευμένοι διπλωμάτες τρίτων χωρών. Χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε ο πρέσβης της Γερμανίας στη Νότια Αφρική, Ντίτερ Χάλε: «Το 2010 θα παρακολουθήσουμε ενδιαφέροντες, συναρπαστικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες, που είμαι βέβαιος ότι θα χαρακτηρισθούν από πάθος και ωραίο ποδόσφαιρο».

Αδυναμίες και εγκληματικότητα

Πλην όμως, υπάρχουν και οι αδυναμίες της Νότιας Αφρικής. Μία από αυτές ήταν το πεδίο των υποδομών. Από την πρώτη ημέρα της ανάθεσης του Μουντιάλ εκφράστηκαν επιφυλάξεις για την πρόσβαση στα στάδια. Πάντως, ο Γερμανός σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής, Χορστ Σμιντ, ανέφερε πως «έχουν σημειωθεί σημαντικές βελτιώσεις» και πρόσθεσε ότι «η γλώσσα των εικόνων είναι καλύτερη από εκείνη των λέξεων. Οι εργασίες στο πεδίο των μεταφορών ολοκληρώνονται και ήδη έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος».

Βέβαια, στη Νότια Αφρική προϋπήρχε ένα πολύ καλά αναπτυγμένο οδικό δίκτυο, το οποίο βελτιώθηκε κατά πολύ. Ωστόσο, καθότι η χώρα είναι αχανής και οι αποστάσεις μεταξύ των πόλεων και των σταδίων είναι τεράστιες. Αυτό σημαίνει, όμως, και ταλαιπωρία των φιλάθλων που τυχόν θέλουν να μετακινηθούν από μια περιοχή σε άλλη. Επιπλέον, η Τερέζα Μπάι Μίλερ, από τον Τουριστικό Οργανισμό της Νότιας Αφρικής, συμβουλεύει τους τουρίστες «να βρίσκονται πριν πέσει ο ήλιος στο ξενοδοχείο τους».

Ασφαλώς και δεν τα είπε όλα αυτά επειδή στη χώρα της υπάρχουν και άγρια θηρία, που ίσως τρομάξουν τους επισκέπτες. Εκείνο που εννοεί η κυρία Μπάι Μίλερ είναι ότι η εγκληματικότητα στη Νότια Αφρική είναι πάρα πολύ υψηλή και είναι επικίνδυνο ακόμη και για τουρίστες να κυκλοφορούν, όχι μόνον το σούρουπο και τη νύχτα αλλά και την ημέρα, απροστάτευτοι στους δρόμους.

«Βέβαια, κατά τις ημέρες διεξαγωγής των αγώνων του Μουντιάλ ο αριθμός των αστυνομικών θα αυξηθεί κατά 30.000», ανέφερε, προσπαθώντας να καθησυχάσει τους ταξιδιωτικούς πράκτορες ο Χορστ Σμιντ και πρόσθεσε: «Δεν ανησυχώ καθόλου όσον αφορά στις περιοχές γύρω από τα στάδια, όπου θα διεξαχθούν τα ματς. Στις περιοχές αυτές η ασφάλεια είναι εγγυημένη».

Αναλυτικά οι όμιλοι:

1ο γκρουπ

1. Ν. ΑΦΡΙΚΗ

2. ΜΕΞΙΚΟ

3. ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

4. ΓΑΛΛΙΑ

2ο γκρουπ

1. ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

2. ΝΙΓΗΡΙΑ

3. Ν. ΚΟΡΕΑ

4. ΕΛΛΑΔΑ

3ο γκρουπ

1.ΑΓΓΛΙΑ

2. ΗΠΑ

3. ΑΛΓΕΡΙΑ

4. ΣΛΟΒΕΝΙΑ

4ο γκρουπ

1. ΓΕΡΜΑΝΙΑ

2. ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

3. ΣΕΡΒΙΑ

4. ΓΚΑΝΑ

5ο γκρουπ

1. ΟΛΛΑΝΔΙΑ

2. ΔΑΝΙΑ

3. ΙΑΠΩΝΙΑ

4. ΚΑΜΕΡΟΥΝ

6ο γκρουπ

1. ΙΤΑΛΙΑ

2. ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ

3. ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

4. ΣΛΟΒΑΚΙΑ

7ο γκρουπ

1. ΒΡΑΖΙΛΙΑ

2. ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

3. ΑΚΤΗ0 ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ

4. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

8ο γκρουπ

1. ΙΣΠΑΝΙΑ

2. ΕΛΒΕΤΙΑ

3. ΟΝΔΟΥΡΑ

4. ΧΙΛΗ

Πηγη: Καθημερινή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου