Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Η τέχνη του anime…


Πολλοί ακούν την λέξη anime και στο μυαλό τους έρχεται ο Mickey ή ο Donald ή τα Looney Tunes κλπ… Ωστόσο αυτό είναι τελείως λάθος. Η λέξη anime αναφέρεται σε Ιαπωνικά κινούμενα σχέδια. “Σιγά την διαφορά..!” θα πει κάποιος… Κι όμως η διαφορά είναι τεράστια!!!
Αυτό το άρθρο έχει σκοπό να μας δώσει μια γεύση από τον κόσμο των Ιαπωνικών κινουμένων σχεδίων και ίσως επιτέλους αφήσουμε πίσω μας τα φθηνά με κάθε σημασία της λέξης κινούμενα σχέδια που βλέπουμε στην ελληνική τηλεόραση…



Ιστορικά στοιχεία
Η ιστορία του anime ξεκινάει το 1917 που δημιουργήθηκε το πρώτο με διάρκεια μόλις 2 λεπτών. Το 1933 έρχεται το πρώτο anime με ήχο και το 1945 η πρώτη κανονικού μήκους ταινία. Την δεκαετία του 1970 το anime γνωρίζει μεγάλη άνθιση και ειδικά κατά την δεκαετία του 1980 τα anime που έχουν θέμα κάποιο robot που σώνει τον κόσμο είναι αμέτρητα…

Manga-Anime
Συνήθως τα anime προέρχονται από κάποιο manga. Το manga είναι το Ιαπωνικό comic. Δεν γίνονται όλα τα manga anime ούτε όλα τα anime προέρχονται από κάποιο manga. Ο γενικός κανόνας όμως είναι να δημοσιεύεται η ιστορία πρώτα σε manga και στη συνέχεια να προβάλλεται και στην τηλεόραση. Πολλοί προτιμούν την anime έκδοση διότι είναι έγχρωμο κινούμενο σχέδιο. Αντιθέτως το manga είναι στατικό σχέδιο και μάλιστα ασπρόμαυρο. Όμως σχεδόν πάντα η έκδοση της ιστορίας σε manga είναι πολύ καλύτερη από την μεταφορά της στην τηλεόραση.
Μέχρι τώρα δεν ακούσαμε τίποτα ιδιαίτερο.

Τελικά τι κάνει τα anime άξια λόγου?
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι είναι ιστορίες και όχι αυτοτελή επεισόδια. Μάλιστα όχι μόνο είναι ιστορίες, αλλά μερικές είναι και πολύ μεγάλες και εύκολα κάποιος θα τις χαρακτήριζε επικές. Μάλιστα κάποιες ιστορίες φτάνουν σε διάρκεια τα 10-15 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν...Άλλο ένα χαρακτηριστικό τους είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές κατηγορίες. Κάποιος μπορεί να βρει από πολύ παιδικά anime (π.χ. pokemon) μέχρι σοβαρά anime από τα οποία προβάλλονται διάφορα κοινωνικά προβλήματα (π.χ. Naruto). Για παράδειγμα στο Area 88 φαίνεται πόσο άσχημος είναι ο πόλεμος και πόσο κακό μπορεί να κάνει στις ψυχές των ανθρώπων… Επίσης οι χαρακτήρες που παίρνουν μέρος είναι συνήθως πάρα πολλοί και εξελίσσονται συνεχώς.

Τα anime ουσιαστικά μεταφέρουν την ιστορία του manga στην τηλεόραση αλλά μερικές φορές οι παραγωγοί τους αποκλίνουν από την αυθεντική ιστορία προσθέτοντας δικά τους στοιχεία. Τα επεισόδια τα οποία δεν βασίζονται στο manga ονομάζονται  fillers και τελικά δεν παίζουν κανένα ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας γι αυτό κάποιος μπορεί να μην τα δει αν θέλει. Αν κάποιος θέλει να παρακολουθεί μόνο την αυθεντική εξέλιξη της ιστορίας μπορεί να διαβάζει μόνο το manga αν και οι αποκλίσεις στο anime από το manga είναι σπάνιες και ελάχιστες. Τα manga και τα anime βγαίνουν συνήθως κάθε βδομάδα και προφανώς το anime βρίσκεται πιο πίσω στην ιστορία σε σχέση με το manga.

Πως ξεκινάμε κάποιο anime?
Υπάρχουν πάρα πολλές σελίδες στις οποίες μπορεί κάποιος να ψάξει και να βρει κάποιο anime που του ταιριάζει. Καλό θα ήταν πριν μπείτε στην διαδικασία να κατεβάσετε τα επεισόδια, να διαβάσετε μερικά κεφάλαια της ιστορίας από το manga για να δείτε αν πραγματικά σας αρέσει.

Εμείς θα προτείνουμε μερικά anime-manga με τα οποία μπορείτε να ξεκινήσετε…
One Piece
Naruto
Area 88
Dragonball
Death Note
Bleach
Great Teacher Onizuka

Επίσης ένα πολύ καλό site για να διαβάζετε κάθε βδομάδα το αγαπημένο σας manga είναι το onemanga

Περιμένουμε και τις δικές σας προτάσεις για τα anime-manga που παρακολουθείτε...

6 σχόλια:

anagogistis είπε...

Μπράβο lunatic για το ωραίο άρθρο.
Αυτό που μου αρέσει στα anime είναι ότι έχουν πολλούς χαρακτήρες με τους οποίους μπορείς να ταυτιστείς. Επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η εξέλιξη των χαρακτήρων η οποία σε προτρέπει μέσω της ταύτισης με αυτούς να εξελίσσεσαι κι εσύ ο ίδιος στην πραγματική ζωή κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει με τα χαζοαμερικάνικα κινούμενα σχέδια και comics...

lunatic είπε...

Συμφωνώ 100% σε αυτό που λες...
Τα anime ειναι απλως απίστευτα...

Ανώνυμος είπε...

Πάντως σε μένα (και πολλούς φίλους) τα γιαπωνέζικα κινούμενα σχέδια φέρνουν πονοκέφαλο. Συγκρίνετε, για παράδειγμα τα κλασικά Transformers με τις τελευταίες εκδόσεις τους...

lunatic είπε...

Μιλάμε για σοβαρά κινούμενα σχέδια....Όχι για τρανσφόρμερς και πίου πίου...

Ανώνυμος είπε...

Υπαρχουν παρα πολλα ανιμε που ειναι απλα ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ .Το αγαπημενο μου παραμενει ακομα το One piece!!!τρελο γελιο και πολλες συγκινητικες στιγμες ..
αλλα εξισου πολυ καλα ανιμε ειναι τα:
Code Geass( απλα δεν υπαρχει )
Death Note
Neon Genesis Evangelion
Full Metal Alchemist
Durarara!!
Elfen Lied
OHSHC
Black Butler
και η λιστα συνεχιζεται.....

Unknown είπε...

Πιστευω πως απ'τα καλυτερα anime ειναι ο Naruto.. Ειναι επικαιρο και θιγει πολλα κοινωνικα προβληματα που σημερα ενοχλουν πολυ την ανθρωποτητα! Και αν και ειμαι μολις 12 χρονων, ειναι το αγαπημενο μου, διοτι μεσω την εξελιξη των χαρακτηρων μπορω να εξελιχθω και γω προς το καλυτερο!! :)

Δημοσίευση σχολίου